Maatwerk in de zorg onder druk


donderdag, 16 juni 2016

Maatwerk in de zorg onder druk Vandaag debatteert de Tweede Kamer over vrijstelling van het eigen risico. Minister Schippers wil via deze vrijstelling bepaalde keuzes sturen. Patienten kunnen buiten hun eigen risico materialen of behandelingen krijgen die verzekeraars goedkoop (als bulk)
inkopen. De KBO ziet grote bezwaren, want bulk op korte termijn is op lange termijn vaak zelfs duurder dan maatwerk. En niet in het belang van de patient.

De keuzevrijheid van pati*nten komt in het geding bij het voorstel van minister Schippers. Zij wil verzekerden stimuleren bepaalde hulpmiddelen of therapie te gebruiken, door deze buiten het eigen risico te laten vallen. Verzekeraars kopen deze in groot volume, dus goedkoper, in.

Door maatwerk herstel en besparing
Voordeel voor verzekeraars. Maar ook voordeel voor de pati*nt? Meestal niet. Pati*nten verschillen veel van elkaar. Dezelfde medicijnen, behandelingen, di*ten of materialen werken bij iedereen anders uit. Door deze op de persoon af te stemmen (maatwerk), wordt goede zorg verleend en is herstel
sneller en beter mogelijk. Dit bespaart kosten op de lange termijn, want uitblijvend herstel en complicaties leiden tot meer zorgkosten.

Wassen neus
Bovendien is de vrijstelling van het eigen risico voor een grote groep pati*nten, waaronder veel ouderen, een wassen neus. Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO: *Veel mensen die langdurige zorg nodig hebben, hebben meerdere aandoeningen tegelijkertijd en dus veel behandelingen en medicijnen.
Het eigen risico zijn zij jaarlijks hoe dan ook kwijt. Vrijstelling van eigen risico lijkt met name een sturingsinstrument voor zorgverzekeraars.*

Schadelijke effecten
Sturen op bulk kan schadelijke effecten hebben. De Unie KBO heeft dat al gezien bij incontinentiematerialen. Door alleen standaard materialen voor te schrijven en te vergoeden, nemen klachten en complicaties toe bij pati*nten bij wie deze materialen niet (voldoende) passen of werken.

Dieetpreparaten zijn een ander voorbeeld. Standaard preparaten vallen straks mogelijk buiten het eigen risico. Deze zijn groot ingekocht bij beperkte aanbieders en daarmee goedkoper. Maar andere dieetpreparaten hebben misschien een betere werking: een betere smaak, gemakkelijker te consumeren
(stevig of juist vloeibaar) of beter te verteren. Voor een zieke pati*nt is het heel belangrijk om de juiste voeding te consumeren om op gewicht te blijven, de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en te herstellen. Ook hiervoor geldt: goedkoop is op termijn vaak duurkoop.

*Gezondheidsvoordelen moeten altijd zwaarder wegen dan financi*le voordelen op de korte termijn*, zo stelt de KBO.

Meer lezen

* Hier staat een blog van Cees Smit over Pati*nt en Voeding.
* Lees hier de brief van de Stuurgroep Voeding, mede ondertekend door de KBO.*

Tweeten