Terugblik raadsvergadering 15 juni 2016


Gepubliceerd op: 16 juni 2016
Op woensdag 15 juni 2016 vergaderde de gemeenteraad. Tijdens deze vergadering nam de raad onder meer besluiten over de speelrecreatie, de Amstelveenlijn, de schuldhulpverlening, de detail-handelsnota en de economische agenda.

Speelrecreatie

De raad heeft het nieuwe beleidskader voor de speelrecreatie vastgesteld. Dit beleid is gericht op het behouden en duurzaam in stand houden van het huidige aantal speelplaatsen en op het aanleggen van meer uitdagende speelplaatsen en natuurlijke speelruimte. De raad heeft aangedrongen op
verbetering van de rolschaatsbaan aan de Burgemeester Haspelslaan en op het stimuleren van spelen in de natuur. Moties van GroenLinks en D66 hiertoe zijn door de raad aangenomen.

Amstelveenlijn

In december 2015 is het besluit genomen tot ombouw van de Amstelveenlijn, de huidige lijn 51. Bij de ombouw worden ongelijkvloerse kruisingen gerealiseerd op de Beneluxbaan. Ook komt er een opstelterrein ten zuiden van de J.C. van Hattumweg.

Om de ongelijkvloerse kruisingen en het opstelterrein mogelijk te maken heeft de raad ingestemd met twee bestemmingsplannen. Om tegemoet te komen aan bezwaren van de omwonenden, wil de raad wel dat de kruising Sportlaan/Beneluxbaan zo diep mogelijk wordt uitgevoerd, zodat het talud minder hoog
hoeft te worden. De raad heeft unaniem een motie - op initiatief van de VVD en mee ingediend door zeven andere fracties - aangenomen om dit kenbaar te maken aan de Stadsregio die de aanbesteding zal doen.

De raad is ook akkoord gegaan met de onteigening van de gronden die nodig zijn voor de aanleg van het opstelterrein.

Schuldhulpverlening

De raad heeft het beleid voor de schuldhulpverlening vastgesteld. Daarbij wordt ingezet op preventie, schuldhulpverlening voor inwoners met problematische schulden en nazorg voor diegenen die hun schulden hebben kunnen saneren.

De raad vindt het belangrijk dat schuldenproblematiek zo vroeg mogelijk wordt gesignaleerd. Het snel bieden van hulp voorkomt dat mensen nog meer schulden opbouwen. Wanneer inwoners met problematische schulden en zonder inkomen zich melden bij het Amstelveenloket, dan moeten zij de
mogelijkheid krijgen om binnen twee weken een adviesgesprek te hebben met de schuldhulpverleningsorganisatie. Een motie van GroenLinks en zeven andere fracties van deze strekking werd raadsbreed aangenomen.

Daarnaast nam de raad unaniem de motie van de PvdA en zeven andere fracties aan om bij de armoedebestrijding gebruik te maken van ervaringsdeskundigen. De bedoeling is om bij de Hogeschool van Amsterdam minimaal een opleidingsplek in te kopen voor de meerjarige opleiding `Ervaringsdeskundigen
in armoede en sociale uitsluiting'.

Detailhandelsnota en Economische agenda

De raad heeft de detailhandelsnota 2016-2020 en de Economische Agenda Amstelveen vastgesteld. De detailhandelsnota verschaft duidelijkheid over de gewenste ontwikkelrichting voor de detailhandel in Amstelveen. Een goed functionerend winkelapparaat is van groot belang voor de werkgelegenheid,
het voorzieningenniveau in de stad en de economische aantrekkingskracht.

De Economische Agenda heeft als doel het ondernemers- en vestigingsklimaat in de stad te versterken en werkgelegenheid en welvaart te stimuleren. Daarvoor zijn zes speerpunten benoemd: een krachtig midden- en kleinbedrijf, een sterk internationaal profiel, een vitaal Stadshart, Amstelveen als
herkenbaar onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam, zorgen voor uitstekende verbindingen en circulaire economie als kans.

Tijdens de bespreking stond de raad onder andere stil bij de wijkwinkelcentra, de winkelstrips en het Stadshart. Meerdere fracties gaven aan dat er vaart gemaakt moet worden met het Stadshart. Het is al drie jaar geleden dat de plannen van Unibail-Rodamco (eigenaar van het Stadshart) om het
winkelcentrum uit te breiden richting de Schildersbuurt door de raad zijn afgewezen. Het is nu echt tijd om met nieuwe plannen te komen.

De ChristenUnie en de SP vroegen met een motie om een notitie over de mogelijkheden om niet in te zetten op een regionale functie van het Stadshart maar op een bovenlokale, gericht op Amstelveen en de direct omliggende gemeenten. De andere fracties voelden daar niks voor: zij vinden dat het
Stadshart een duidelijk regionale functie heeft en dat winkels zoals de Bijenkorf zich juist ook om die reden in Amstelveen vestigen.

De raad vroeg ook aandacht voor de wijkwinkelcentra en dan met name voor Kostverlorenhof en Waardhuizen. Het is belangrijk dat inwoners dichtbij huis terecht kunnen voor de dagelijkse boodschappen. De wijkwinkelcentra en de winkelstrips in de buurt zorgen ook voor levendigheid en hebben een
belangrijke sociale functie. Het CDA diende een motie in om ook buiten de wijkwinkelcentra ruimte te houden voor winkels met een buurtfunctie. Als de winkelstrips in de toekomst een andere bestemming krijgen, dan moet dat een bestemming zijn die bijdraagt aan de leefbaarheid van de buurt. Deze
motie kreeg onvoldoende steun. De meerderheid van de raad vond dat er in de detailhandelsnota al voldoende aandacht wordt besteed aan de wijkwinkelcentra en de winkelstrips.

Overige besluiten van de raad

De gemeenteraad heeft tijdens de vergadering nog meer besluiten genomen. De raad is akkoord gegaan met:

* Een kredietaanvraag voor de aanbouw van een sporthal achter de Goudsmithal.
* Een garantstelling om de komst van het Nationaal Tenniscentrum en het bondskantoor van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond in Amstelveen mogelijk te maken.
* Het voorstel dat de McDonald's aan de Zijdelweg zich dient te houden aan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor wat betreft de openingstijden in de nacht.
* De nieuwe aanpak duurzaamheid, waarbij onder andere wordt ingezet op de circulaire economie en het gebruik van fossielvrije brandstoffen.
* Aansluiting bij de gemeenschappelijke regeling Gezamenlijke ombudsman metropool Amsterdam voor de tweedelijns klachtenbehandeling.
* De bouw van een garage tussen twee woningen op de Ringdijk 14.
* De instelling van de Participatiegroep Sociaal Domein en het vervallen van de Seniorenraad, de Participatieraad Gehandicapten Amstelveen en de Participatieraad Minima Amstelveen.
* De herziening van het welstandsbeleid.
* e versterking van de concerncontrol in de gemeentelijke organisatie.
* Een pilot voor verruiming van de openingstijden van de horeca op Uilenstede en voor horeca in Amstelveen die kan worden aangemerkt als partycentrum, discotheek en/of nachtclub.
* De jaarrekening 2015 van de AM Groep en de kostenverdeelsleutel van de AM Werkorganisatie. Wel dient de raad een zienswijze in op het voorstel over de uittredingsregeling AM Werkorganisatie.
* De financiele jaarstukken van diverse regionale samenwerkingsverbanden: Groengebied Amstelland, de gemeenschappelijke regeling openbare gezondheidszorg Amstelland, de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.
* De benoeming en herbenoeming van leden van de Raad van Toezicht van Amstelwijs, de stichting voor openbaar primair onderwijs.
* De benoeming van twee leden van de Raad van Toezicht van het Amstelveen College.

Videoverslag

Heeft u de vergadering gemist of wilt u nog iets terugzien? Raadpleeg dan het videoverslag.
Tweet

Delen op:

* facebook
* linkedin
* nujij

Wilt u meer weten?

* Laan Nieuwer-Amstel 1, 1182 JR Amstelveen
* Bel ons op: (020) 540 49 11
* Contactformulier
* gemeente@amstelveen.nl
* Openingstijden per balie
* Routebeschrijving
* Volg Gemeente Amstelveen op Twitter
* Volg Gemeente Amstelveen op Facebook
* Inschrijven voor de nieuwsbrief: nieuwsbrief@amstelveen.nl