`Samen pakken wij veiligheid aan'


Publicatiedatum:
donderdag 16-06-2016
Mensen moeten zich veilig voelen als ze een winkelcentrum of bedrijventerrein bezoeken. Een schone omgeving en goed onderhoud dragen daar aan bij. Ondernemers, gemeente, politie en brandweer werken voor het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) samen aan veiligheid. De beloning is maximaal vijf
KVO-sterren (voor een winkelcentrum) of KVO-certificaten (voor een bedrijventerrein).

Gerard Kamphorst werkt als parkmanager bij Airport Business Park Lijnden.
Foto: Gerard Kamphorst werkt als parkmanager bij Airport Business Park Lijnden.


"Tien jaar geleden waren wij het eerste bedrijvenpark dat een KVO-traject wilde starten. Nog steeds is de gemeente Haarlemmermeer landelijk gezien een voorloper op dit gebied."

Gerard Kamphorst werkt als parkmanager bij Airport Business Park Lijnden. Hij is trots dat `zijn park' eind mei uit handen van burgemeester Weterings het vijfde KVO-certificaat kreeg.

"Dit houdt in dat veiligheid hier op een zeer hoog niveau staat. Wat betreft groenonderhoud hanteren wij `golfbaan-kwaliteit' en zwerfvuil is praktisch niet te vinden. Maar het belangrijkste is dat de criminaliteit nihil is, vastgoed haar waarde houdt en er nauwelijks leegstand is op ons
park."



Juiste deur

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) helpt ondernemers in winkelgebieden en bedrijventerreinen om samen met gemeente, politie en brandweer afspraken te maken om overlast, criminaliteit en onderhoud aan te pakken. De veiligheidsproblemen worden in kaart gebracht, oplossingen gezocht en
maatregelen genomen. Voorbeelden hiervan zijn betere openbare verlichting, georganiseerd toezicht en overval preventietrainingen. Kamphorst:

"De samenwerking met de gemeente is nu prima. Dankzij KVO is er regelmatig overleg. Als we een acuut probleem hebben, hoeven we niet uit te zoeken waar we moeten zijn, maar kloppen gelijk aan bij de juiste deur."



Sterren en certificaten

In mei heeft de gemeente het tweede KVO-certificaat uitgereikt aan Business Park Oude Meer. Parkmanager Dorita Megens:

"In samenwerking met politie, brandweer en gemeente zetten de ondernemers van Oude Meer steeds een stap vooruit en worden resultaten bereikt. We weten elkaar steeds beter te vinden en die weg willen we heel erg graag voortzetten."

Aan ondernemers in Cruquius en het winkelcentrum Zwanenburg werden respectievelijk de derde en vierde KVO-sterren uitgereikt. Businesspark Nieuw-Vennep Zuid tekende een intentieverklaring om een KVO-traject te starten. Bijna negentig procent van alle winkelcentra in Haarlemmermeer hebben een
of meer KVO-sterren. Bij bedrijvenparken is veertig procent al KVO-gecertificeerd.


Trotse wethouders

Wethouder Ap Reinders (Ondernemerschap) was een van de wethouders die de KVO-sterren en -certificaten mocht uitreiken.

"Het getuigt van goed ondernemerschap als je verder kijkt dan je eigen voordeur. Het is belangrijk dat de omgeving waar je werkt, woont en winkelt schoon, heel en veilig is. Daar spin je garen bij, als winkelier en als ondernemer."