`Ik kan nu een wijntje schenken bij de tapas'


Publicatiedatum:
donderdag 16-06-2016
Wijnen, olijfolie, droge worst, ham: in haar delicatessezaak Alegre in het winkelcentrum van Floriande verkoopt Claudia Snijders de heerlijkste Catalaanse producten. Klanten kunnen er ook tapas en andere gerechten halen of ter plekke opeten. Sinds kort mag ze daar een wijntje bij schenken.
"Een grote toegevoegde waarde voor mijn winkel."

Claudia Snijders in haar delicatessezaak Alegre. Ze doet mee met een experiment voor mengvormen van winkels en horeca.
Foto: Claudia Snijders in haar delicatessezaak Alegre. Ze doet mee met een experiment voor mengvormen van winkels en horeca.

Claudia heeft haar zaak stap voor stap opgebouwd.

"Ik ben verliefd op Catalonie, waar ik tien jaar met mijn man en kinderen heb gewoond. Maar omdat de crisis daar nog veel harder toesloeg dan hier, moesten we terug. In Nederland ben ik begonnen met het importeren van Catalaanse producten van leveranciers die ik persoonlijk ken voor
restaurants en particulieren. Dat is langzamerhand uitgegroeid. Toen er in het winkelcentrum een ruimte vrij kwam, ben ik een delicatessezaak begonnen."



Paella en tortilla's

En daar bleef het niet bij. Claudia organiseerde proeverijen in de zaak, richtte een keuken in en maakte gezellige zitjes waar mensen paella, tortillas, empanadilla's en andere Spaanse lekkernijen en gerechten kunnen eten. Alles vers en zelf bereid, `tot de bouillon aan toe'.

"Maar als klanten daar een glas wijn bij willen, kon dat niet. Ik heb wel een vergunning om alcohol te verkopen, maar niet om te schenken."



Experiment

Sinds 1 juni is dat veranderd. Claudia doet mee met een experiment in de gemeente die meer ruimte geeft voor mengvormen van winkels en horeca. "Mijn zaak is natuurlijk al zo'n mengvorm en dat was al wel toegestaan, maar ik mag nu ook alcoholhoudende dranken schenken zoals wijn, sangria of
Spaans bier." Claudia is er dolblij mee.

"Op de laatste dag dat je je kon inschrijven zag ik op de website van de gemeente een berichtje dat ondernemers die geinteresseerd waren zich konden melden."

Lachend:

"Dat kan geen toeval zijn toch?"



Exclusieve wijnen

"Tapas gaan nou eenmaal hand in hand met een goed glas wijn",

zegt Claudia.

"Ik heb een aantal exclusieve Catalaanse wijnen die ik graag aan mijn klanten serveer met uitleg over de streek van herkomst. Wellicht zal dit de consument overtuigen om een volgende keer een duurdere kwalitatieve wijn bij mij te kopen. En het werkt twee kanten op. Als mensen een wijntje bij
mij kunnen drinken, zullen ze daar ook wat lekkers bij willen eten. Op die manier kan ik de klanten elke keer een bijzonder nieuw product laten proeven waarvoor ze dan later weer terugkomen naar mijn winkel."

alegreimport.nl



Proef mengvormen winkel/horeca

Haarlemmermeer doet mee met een landelijke proef van een jaar die mengvormen van winkels en horeca mogelijk maakt. Burgemeester Theo Weterings:

"We willen hiermee de ruimte geven aan ondernemers voor vernieuwende winkel- en horecaconcepten. Elf ondernemers met samen dertien vestigingen hebben zich aangemeld. Zij krijgen tijdelijk ontheffing van een aantal wetsartikelen binnen de Drank- en Horecawet. Doel van de proef is om de effecten
monitoren. De resultaten worden ingebracht bij de evaluatie van de Drank- en Horecawet door de VNG en de deelnemende gemeenten."

Lees ook:
Proef mengvormen winkel en horeca