Eikenprocessierups kruipt weer rond


Eikenprocessierups kruipt weer rond

>16 juni 2016

De eikenprocessierups wordt steeds meer in Noord-Nederland gezien. De brandharen van deze rups kunnen vervelende lichamelijke reacties geven bij mensen die ermee in aanraking komen: er kunnen gezondheidsklachten ontstaan zoals enorme jeuk, een pijnlijke huid, ademhalingsproblemen en
oogontsteking. Op de website van de GGD is meer informatie te vinden over klachten en hoe deze te voorkomen. Het advies is om bij ernstige klachten contact op te nemen met de huisarts.

Situatie Heerenveen

Er zijn in de afgelopen week nesten van de eikenprocessierups gevonden. Het kan betekenen dat er dit jaar nog meer rupsen actief zijn. Medewerkers van de gemeente houden dit in de gaten door het controleren van de speciale lokvallen voor de eikenprocessievlinder, die her en der in de gemeente
zijn geplaatst. Dat neemt niet weg dat u de rupsen toch kunt aantreffen.

Ziet u de rups?

Als u de eikenprocessierups in uw omgeving ziet of denkt te zien, neem dan contact op met het meldpunt van de gemeente op (0513) 61 77 73. Er zal dan zo snel mogelijk bekeken worden of het inderdaad om de eikenprocessierups gaat en welke maatregelen getroffen kunnen worden.

Meer informatie?

Voor meer informatie over gezondheidseffecten kunt u contact opnemen met de GGD Fryslan, tel. (088) 22 99 222 of milieuengezondheid@ggdfryslan.nl.
U kunt ook kijken op de website van GGD Fryslan: www.ggdfryslan.nl en/of
www.vwa.nl/eikenprocessierups (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit).