Snoeisel tegen kanker


16 juni 2016
[IMG]

In de jonge twijgen van taxus-struiken zit een grondstof voor het maken van geneesmiddelen tegen kanker. Daarom houdt de gemeente een inzamelactie bij de milieustraten.

De actie loopt tot 31 augustus. Inwoners van Tilburg kunnen hun snoeiafval inleveren bij de milieustraten Albion en Hoolstraat. De gemeente zorgt vervolgens dat het bij de stichting achter 'vergroot de hoop verklein de kanker' terecht komt. Dit is een landelijke stichting die het inzamelen
van snoeisel van taxus bij particulieren en gemeenten stimuleert. De gemeente werkt hier aan mee. Daarnaast past het goed bij de gemeentelijke visie 'van afval naar grondstof'.

In de jonge twijgen van maximaal 30 cm van de Taxus Baccata haag zit de stof baccatine. Dit is een belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen die gebruikt worden bij het bestrijden van kanker. Bij 50 procent van alle chemokuren wordt baccatine gebruikt. Een kubieke meter snoeisel
van taxus is goed voor een chemokuur. Als bij het knippen een zeiltje onder de haag wordt gelegd, gaat zo min mogelijk snoeisel verloren. Bewoners wordt gevraagd het afval zo schoon mogelijk in te leveren.

Voor een kubieke meter taxussnoeisel ontvangt de gemeente 50 euro van de stichting onder de voorwaarde dat de opbrengst naar een kanker gerelateerde organisatie gaat. De gemeente doneert de eindopbrengst aan Stichting Kinderen Kankervrij (KIKA). Afgelopen jaar was dat 500 euro.
Naast dit initiatief voor inwoners doet de gemeente nog een duit in het zakje. Zo levert de gemeentelijke begraafplaats aan de Hoflaan elk jaar taxussnoeisel aan Stolk Medicinal Plants. Per kilo gaat er 25 eurocent naar de KWF Kankerbestrijding.