Tussen de hoefdieren

Geplaatst op 16 juni 2016 om 09:13

Tijdens feestjes kun je er makkelijk de show mee stelen: het beroep dierverzorger. Vandaag kijken wij mee over de schouder van dierverzorgster Esther de Winter van DierenPark Amersfoort.

Vijftien jaar geleden ben ik begonnen in DierenPark Amersfoort als allround dierverzorgster, wat betekent dat ik veel verschillende diersoorten heb verzorgd. Het was erg leuk om op deze manier te beginnen, omdat ik zo het park, de dieren en de verschillende werkzaamheden kon ontdekken. Het is wel zo dat je de dieren minder goed leert kennen, als je veel verschillende dieren verzorgt. Na twee jaar ben ik dan ook begonnen bij de hoefdieren. Nu verzorg ik dus onder andere de giraffen, zebra's en kamelen. Sinds de opening van SnavelRijk zijn de vogels uit deze voliere er ook bij gekomen. Het is fijn dat de dieren en ik elkaar beter kennen nu ik op een specifieke afdeling werk.

Esther de WinterIn vijftien jaar maak je uiteraard veel bijzondere momenten mee zoals feestelijke geboortes, momenten van afscheid nemen en het verwelkomen van nieuwe dieren die naar ons park zijn verhuisd. Een voorbeeld van zo'n bijzonder moment was de komst van de sitatoenga's vorig jaar. Als dierverzorgster kijk je altijd goed naar de dieren om te zien hoe het met hen gaat, maar deze diersoort kende ik nog niet. Aan het begin vond ik het dan ook best lastig om in te schatten hoe het precies met de sitatoenga's zelf ging. Uiteraard moesten de dieren ook wennen aan hun nieuwe omgeving en daarom was nog niet goed aan hun houding te zien hoe de nieuwkomers zich voelden. Na een paar weken hun gedrag te hebben geobserveerd, begon ik de dieren steeds beter te begrijpen. Nu we een jaar verder zijn, kan ik precies zien of deze moerasantilopen zich op hun gemak voelen of dat er wellicht iets aan de hand is. Dit zijn de mooie dingen, zo blijf je je als dierverzorger ontwikkelen. Een introductie van nieuwe dieren vergt altijd geduld. Als het dan zover is en de dieren voelen zich thuis, dan ben ik best een beetje trots en is mijn missie geslaagd!