Meer samenwerking op de Noordzee voor duurzamere energie

Nieuwsbericht | 16-06-2016 | 10:44

Organisaties die betrokken zijn bij de energievoorziening op de Noordzee tekenden op 15 juni een overeenkomst voor meer samenwerking. Dit gebeurde tijdens het Gas Meets Wind - North Sea Energy Symposium, dat plaatsvond in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap.

In balans

Partners in de `Declaration of Coordination and Cooperation in the North Sea Region' zijn de gas en olie producerende industrie (NOGEPA), de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA), de Stichting Natuur en Milieu, TENNET en TNO. Hun gezamenlijke doel is een veilige, duurzame, betaalbare en betrouwbare energievoorziening die in balans is met het ecosysteem van de Noordzee.

Politieke bereidheid

Op 6 juni hadden de Europese lidstaten hun politieke bereidheid tot samenwerking op de Noordzee al bevestigd in een `Political Declaration'. De ontwikkeling van het Noordzeegebied tot een `Northern Energy Region' biedt omringende landen de kans om gas en wind optimaal te combineren. Het gaat erom enerzijds de opzet van offshore windparken en het netwerk op zee te versnellen en betaalbaar te houden, en anderzijds de nog benodigde fossiele productie zo efficient en schoon mogelijk te maken.

3 uitdagingen

Op korte termijn moet de industrie in actie komen om 3 uitdagingen te lijf te gaan: reductie van CO2-uitstoot, een stabiel elektriciteitsnet en een goede balans in energieopslag. Samenwerking is geboden op het vlak van cooerdinatie van de vele Noordzee-initiatieven, onderzoek, innovatie en systeemintegratie, maar ook waar het gaat om logistiek, communicatie en community-building.

Zie ook

* Gas Meets Wind: North Sea Energy Symposium