Stop bezuinigingen op politie en OM

15/06/2016

Voorzitter, miljarden voor ontwikkelingshulp, de EU en asielzoekers. Daarvoor trekt het kabinet zonder enige aarzeling de knip. Maar voor onze veiligheid, de kerntaak van de overheid, is het budget totaal ontoereikend. En dat is onverantwoordelijk en levensgevaarlijk.

Het kabinet blijft dit jaar bezuinigen op de politie en het OM. Rutte II zet het mes in de criminaliteitsbestrijding. De Kamer moest het vanochtend via de Telegraaf vernemen. We worden keihard belazerd.

Ook het extra geld voor politie en justitie voor 2017 is een doekje voor het bloeden. Een nietszeggende fooi. In deze tijden van terreurdreiging hebben we geen miljoenen, maar miljarden nodig. En niet incidenteel, maar structureel.

Voorzitter, het kabinet geeft de politie en het OM ook nog eens een forse trap na. Minister Dijsselbloem zei helemaal klaar te zijn met hun gezeur en gebedel om extra geld. Het was een beschamende vertoning. Een minister onwaardig.

Want de feiten liegen niet. Bij de politie breekt het chronisch tekort aan middelen de organisatie keihard op. En ook het OM heeft dit jaar dringend extra geld nodig om te kunnen blijven functioneren. De veiligheidsketen legt het zo af tegen terroristen en zware criminelen.

Alleen in de fantasiewereld van de VVD is Nederland veiliger geworden. In werkelijkheid lopen duizenden criminelen vrij rond, staan gevangenissen leeg, heeft Marokkaans straattuig vrij spel en wordt de helft van alle politiebureaus gesloten.

Voorzitter, mijn fractie begrijpt dat partijen als het CDA, D66 en de SP zich bedrogen voelen. Zij gaven steun aan de Justitiebegroting en werden vervolgens voor de gek gehouden. Maar wellicht was het ook een tikkeltje naief. Wat hadden ze dan verwacht van dit onbetrouwbare kabinet? Al jaren verbreekt Rutte II lachend alle beloftes.

Voorzitter, in deze tijden mag niemand meer naief zijn. Afgelopen weekend vielen 50 doden bij een terroristische aanslag in Orlando. Het had natuurlijk ook in Amsterdam of Den Haag kunnen plaatsvinden. Miljarden-investeringen in veiligheid zijn daarom van het allergrootste belang.

Wij zeggen tegen het kabinet: stop met de politieke spelletjes en investeer zo snel mogelijk 6 miljard extra in onze veiligheid. Een welvarend land als Nederland mag haar kerntaken niet langer verwaarlozen.

Dank u wel.