Honderd leerlingen uit Heeg proeven aan het SUPpen

Bijna honderd leerlingen van basisscholen in Heeg en Oudega maken deze en komende week kennis met SUPpen. SUPpen staat voor Stand Up Paddling. Een populaire vorm van watersport waarbij je op een plank al peddelend door het water gaat. De lessen worden georganiseerd in de aanloop naar een weekend vol SUP-activiteiten.

Jelmer de Boer (12) van CBS Klaver Trye uit Oudega stond voor het eerst op een SUPplank: `Ik vond het heel erg leuk om een keer te SUPpen. Ik had het nog nooit eerder gedaan dus het werd op een gegeven moment best wel zwaar. Vooral toen we tegen de wind in moesten suppen maar dit wil ik nog wel een keer doen!' Volgende week organiseren SUP Skool Leeuwarden en Sup Away Grou nog lessen voor verschillende groepen van de CBS It Wraldfinster uit Heeg.

SUP 11 Merentocht

Provincie Fryslan wil met het organiseren van de lessen jeugd enthousiast maken voor de watersport. Eind deze maand kunnen de leerlingen gelijk deelnemen aan verschillende activiteiten. Van 24 t/m 26 juni vindt de SUP 11 Merentocht plaats. Vanuit Oudega zijn er verschillende SUPwedstrijden en toertochten over de Friese Meren. Op 24 juni is ook de dag van de opening van een nieuwe vaarroute tussen Heeg en Oudega. Deze route is uitsluitend bedoeld voor elektrische of hybride aangedreven sloepjes, kanoers en SUPpers.

Het Friese Merenproject

De SUPclinics en de electric-only sloepenroute zijn onderdeel van het voormalig Friese Merenproject. Een project dat vijftien jaar lang gewerkt heeft aan het aantrekkelijker maken van de watersportgebieden in Fryslan. Officieel is het project eind 2015 afgerond. Dit jaar en komend jaar worden nog enkele projecten opgeleverd.