Gemeente Leiden onderzoekt nieuwe werkplek voor medewerkers

donderdag, 16 juni 2016

Efficienter. Duurzamer. Flexibeler. Dat zijn de uitgangspunten voor de herhuisvesting van medewerkers van de gemeente Leiden.

De gemeente Leiden doet onderzoek naar een kantoorpand voor haar medewerkers ter vervanging van het huidige Stadsbouwhuis en het Stationsplein 107. Ook wordt het stadhuis heringericht. Zo wil de gemeente haar dienstverlening aan de stad verbeteren en de samenwerking met de stad optimaal faciliteren. Vorige week heeft het college van burgemeester en wethouders het Kaderbesluit herhuisvesting ambtenaren ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.

Marleen Damen (wethouder Financien) "Samenwerken met de stad is een van de speerpunten van het college. Een bestuur dat dicht bij de mensen in de stad staat, met meer ruimte voor ideeen, samen beleid maken en samen optrekken in de uitvoering. Dat vraagt van de ambtelijke organisatie dat zij is toegerust om beter te kunnen samenwerken met de stad. Beter passende huisvesting en de beschikking over moderne middelen zijn daarbij onmisbaar."

Het stadhuis wordt optimaal heringericht voor ambtelijke huisvesting. Hier blijven de bestuurders werken en de ambtenaren die hen vanuit hun functie het meest ondersteunen. Een gedeelte van het stadhuis wordt ingericht als ontmoetingsplaats voor bestuurders, ambtenaren, inwoners, ondernemers en partners. Hoe dat er precies uit komt te zien wordt nog nader uitgewerkt. Bij de herinrichting wordt de monumentale waarde van het gebouw gerespecteerd.

Ter vervanging van het Stadsbouwhuis en Stationsplein 107 wordt gezocht naar een aanvullende locatie voor de huisvesting van ambtenaren. De publieke dienstverlening, zoals de balies van Burgerzaken, wordt ook ondergebracht op deze locatie. De gemeenteraad heeft in 2015, in de Nota van Uitgangspunten Ambtelijke Herhuisvesting 2020, voor de realisatie van de aanvullende huisvesting de twee gemeentelijke locaties aan de Langegracht als zoeklocatie meegegeven. Het gaat om Langegracht 70 (NUON-locatie) en Langegracht 72 (Stadsbouwhuis). Daarnaast worden bestaande (leegstaande) kantoorgebouwen in het stationsgebied onderzocht op geschiktheid voor ambtelijke huisvesting.

Belangrijke uitgangspunten bij het realiseren van de ambtelijke huisvesting zijn het leveren van optimale dienstverlening aan de inwoners, ondernemers en partners in de stad, een maximale bijdrage aan de duurzaamheidsambitie van de gemeente en een optimale inrichting ter ondersteuning van het flexibel werken. Financiele randvoorwaarde daarbij is dat de huisvestingslasten niet mogen stijgen ten opzichte van de huidige situatie.

Na vaststelling van het Kaderbesluit door de gemeenteraad worden het onderzoek naar de herinrichting van het stadhuis en het onderzoek naar een geschikte locatie voor de aanvullende huisvesting nader uitgewerkt. Nadat de locatiekeuze voor de vervangende huisvesting is gemaakt, wordt gestart met een participatieproces voor zowel de definitieve nieuwe locatie als voor de begane grond van het stadhuis.

De gemeenteraad behandelt naar verwachting het Kaderbesluit voor de zomervakantie in de raadsvergadering.