Eerste Kamer neemt onderwijswet aan

De onderwijswet die het bestuur van onderwijsinstellingen moet verbeteren en de medezeggenschapsraden meer instemming geeft, is aangenomen door de Eerste Kamer.

Onder meer de partijen ChristenUnie, VVD, PvdA, CDA, GroenLinks, SP en D66 stemden voor de Wet versterking bestuurskracht. Alleen de SGP en PVV waren ertegen.

Het wetsvoorstel regelt verschillende zaken, bijvoorbeeld bestuurders die benoemd worden door middel van een openbaar benoemingsprofiel. Ook geeft de wet medezeggenschapsraden meer macht. Zo mogen de raden advies geven bij de benoeming van bestuurders en bij ontslag. Bij de vaststelling van de profielen moet ook de mr worden geraadpleegd en ze krijgen voortaan rechtstreeks noodzakelijke kosten vergoed, zodat ze niet afhankelijk zijn van het bestuur.

Kritiek

Op de wet was veel kritiek. Zo zei SP-Eerste Kamerlid Arda Gerkens: "Dit wetsvoorstel was mager toen het naar de Tweede Kamer ging. Gelukkig heeft de Tweede Kamer er een flinke verbetering in aangebracht." De wet werd wel aangenomen in de Tweede Kamer, maar niet voordat er meer dan veertig amendementen waren ingediend. Voor de AOb was vooral het amendement over instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting van belang. In de wet is meegenomen dat de ondernemingsraden in het mbo dat recht krijgen. Het ministerie van Onderwijs liet weten dat er voor de kerst ook een wetsvoorstel komt om dit te regelen voor het primair en voortgezet onderwijs.

Minister Jet Bussemaker zegt dat deze wet ervoor zorgt dat de medezeggenschap een betere bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van het onderwijs en het onderwijsbestuur. "Want van meer betrokkenheid, inspraak en kritisch mee- en tegen denken van de gehele onderwijsgemeenschap wordt het onderwijs alleen maar beter."