Veilig thuis behandelen bij acute longembolie

Veilig thuis behandelen bij acute longembolie

16 juni 2016 | PERSBERICHT

De helft van de patienten met een acute longembolie - bij wie een bloedvat in de longen verstopt is geraakt - kan veilig thuis behandeld worden. Dat schrijft arts-onderzoeker Paul den Exter van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in zijn proefschrift, waarop hij op 7 juni cum laude promoveerde aan het Leidse ziekenhuis. Als patienten met een longembolie voldoen aan bepaalde criteria, is de kans op een ongunstig beloop zo klein dat een ziekenhuisopname niet nodig is.

Een longembolie is een bloedstolsel in de longvaten dat de bloedstroom belemmert. De behandeling bestaat van oudsher uit opname in het ziekenhuis en het toedienen van bloedverdunners. Als het om een groot stolsel gaat of als de patient al andere medische problemen heeft, kan de aandoening levensbedreigend zijn.

Criteria

Maar dat is gelukkig lang niet altijd het geval. "Dr. Wendy Zondag en mijn promotor prof. Menno Huisman van de afdeling Trombose en Hemostase ontdekten al eerder dat patienten in veel gevallen prima thuis behandeld kunnen worden", vertelt Den Exter. Dat geldt voor patienten die niet aan elf criteria voldoen, zoals extra zuurstofbehoefte of een hoog risico op bloedingen. Voor patienten op wie deze criteria niet van toepassing zijn, is de kans op complicaties inderdaad klein, toonde Den Exter aan. "Daardoor is het veilig ze thuis te behandelen."

Patientvriendelijk en goedkoper

Dat een groot deel van de longemboliepatienten thuis behandeld kan worden, is positief. "De meeste patienten met een longembolie zijn liever thuis dan in het ziekenhuis", licht Den Exter toe. "Als ze niet beperkt worden door klachten zoals kortademigheid, mogen ze in principe doen wat ze willen."

Patienten die thuis behandeld worden, moeten wel regelmatig gecontroleerd worden door de trombosedienst vanwege de bloedverdunners die ze slikken. Dat zou niet hoeven bij de nieuwe generatie antistollingsmiddelen. Het is echter nog niet onderzocht of deze nieuwe medicatie geschikt is voor thuisbehandeling van longembolie.

Behalve patientvriendelijker is het thuis behandelen van longembolieen ook veel goedkoper. Nu thuisbehandeling is opgenomen in de nieuwe nationale richtlijn voor acute longembolie, zal er veel geld bespaard worden, verwacht Den Exter.

Paul den Exter is inmiddels in opleiding tot internist en werkt in het Medisch Centrum Haaglanden, locatie Bronovo. Over andere onderdelen van zijn promotieonderzoek verschenen eerder al berichten op LUMC.nl.