Brexit: klap voor Britse economie

TV | do 16 jun 2016

Redactie Joyce Boverhuis

Verslag Tom van 't Einde

De werkloosheid zou groeien, mensen gaan minder besteden en het buitenland investeert niet meer in het Verenigd Koninkrijk, kortom, de economie stagneert en krijgt een klap ter grootte van de economische crisis van 2008.

Dat zijn de doemscenario's van een Brexit, waar vooral het anti-Brexitkamp voor waarschuwt. Het Britse ministerie van Financien berekende dat een Brexit elk huishouden ruim 5400 euro gaat kosten.

Of dit werkelijk de gevolgen zullen zijn voor de Britse economie blijft gissen. Er is nog nooit een land uit Europa gestapt en veel is afhankelijk van in welke mate Europa bereid is handelsverdragen te sluiten met het Verenigd Koninkrijk. Toch kan bijna niemand er omheen dat, bij een Brexit, de economie op korte termijn in een flinke dip zal raken.

Maar voor veel Britten is die chaos, waarvan ze verwachten dat die maar een paar jaar duurt, geen reden om tegen een Brexit te stemmen. Ze vrezen onder andere een ongecontroleerde immigratiegolf door het Europese lidmaatschap en hekelen de regels die Brussel hen oplegt. In veel peilingen heeft het Brexitkamp inmiddels ook een voorsprong.

Victor Polak is Nederlander en werkt en woont al twaalf jaar als vermogensbeheerder in `The City' van Londen, het hart van de Britse economie. Het referendum over het Europees lidmaatschap is het gesprek van de dag. Vanavond in de uitzending vertelt hij vanuit Londen hoe de stemming daar is.