GroenLinks wil loket voor zzp'ers met financiele problemen

GroenLinks wil loket voor zzp'ers met financiele problemen

16 juni 2016Fractie

GroenLinks wil dat er in Utrecht een loket komt voor zelfstandigen zonder personeel met financiele problemen. Het loket is bedoeld als informatiepunt, steunpunt en als preventief middel. 'GroenLinks pleit er deze voorjaarsnota nog eens extra voor om in een stad waar het zo goed gaat, juist oog te hebben voor mensen die even niet mee kunnen komen.'

Heleen de Boer Heleen de Boer

Dit zegt GroenLinks-fractievoorzitter Heleen de Boer tijdens de commissievergadering Werk en Inkomen voor de Voorjaarsnota.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Schuldhulpverlening en Sociaal Bankieren heeft zo'n 25 procent van de zzp'ers schulden. De voorzitter Joke de Kock van de NVVK zei in mei tegen BNR Nieuwsradio dat 'zzp'ers met financiele problemen zich ook dieper in de schulden werken'.

ZZP-Loket

Aanpak, hulp en preventie, dat is het doel van een ZZP-Loket, zegt De Boer. 'Met het loket willen we natuurlijk het liefste voorkomen dat zzp'ers in grote problemen komen. De reden dat veel mensen in problemen komen, is onder meer omdat zij de regels niet kennen, dat ze zich bijvoorbeeld niet beseffen dat ze na jaar ineens belasting moeten afdragen. Zie het loket als de collega aan wie je advies kunt vragen,' aldus De Boer.

En natuurlijk moet het loket een plek zijn waar je heen kunt gaan op het moment dat je al in de problemen zit, benadrukt De Boer.

Belangrijke groep

Ruim 10 procent van de Utrechtse beroepsbevolking is zelfstandige zonder personeel (zzp). Deze 16 duizend zzp'ers in Utrecht zijn belangrijk voor de stad. Uit onderzoek blijkt dat Utrechtse zzp'ers van de vier grote steden gemiddeld het meest verdienen. 'Het is een hele belangrijke en snel groeiende doelgroep in Utrecht. GroenLinks wil dat er meer aandacht komt voor deze ondernemers, en dus specifiek voor diegenen met wie het minder goed gaat.'