LUMC'er geeft beste presentatie

16 juni 2016 | NIEUWSBERICHT

LUMC'er geeft beste presentatie

LUMC'er Koen Dekkers won op 3 juni de prijs voor beste presentatie tijdens de jaarlijkse DNA Methylation Array Workshop in Londen. Dekkers liet zien dat vetten in het bloed veranderingen veroorzaken aan het DNA van immuuncellen, wat mogelijk een belangrijke stap is bij het ontstaan van aderverkalking.

Hij onderzocht hiervoor het DNA van ruim 3000 personen. De hoeveelheid vetten in het bloed leidde tot specifieke veranderingen in het methylatieprofiel van het DNA, dat de activiteit bepaalt van de genen in het DNA. "Het bijzondere is dat we sterk bewijs hebben dat dit daadwerkelijk een oorzakelijk verband is dankzij het toepassen van een moderne statistische techniek, genaamd Mendeliaanse randomisatie", aldus Dekkers.

Prof. Lycklama `a Nijeholt geeerd met penning

Prof. Guus Lycklama `a Nijeholt vam de afdeling Urologie heeft onlangs de Brongersma Penning gekregen tijdens het voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU). Deze penning wordt toegekend aan NVU-leden die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de vereniging.

De afgelopen tien jaar is de penning slechts een keer eerder uitgereikt. Lycklama `a Nijeholt krijgt de prijs onder meer omdat hij de afgelopen jaren meerdere bestuursfuncties binnen de NVU bekleedde. Hij was bijvoorbeeld tien jaar de voorzitter van het Concilium Urologicum, dat zich bezighoudt met alle zaken omtrent de opleiding tot uroloog.