Europese Commissie neemt beslissing over EDC criteria

Schandalig voorstel, aldus artsen-, vrouwen- en milieuorganisaties, geheel in tegenspraak met voorzorgsprincipe

16.06.2016 |

Met maar liefst drie jaar vertraging presenteerde gisteren de Europese Commissie, na veel druk vanuit maatschappelijke organisaties en de politiek, eindelijk haar criteria voor het beter reguleren van hormoonverstorende stoffen. Maar die voorgestelde criteria om de volksgezondheid in Europa beter te kunnen beschermen schieten voor WECF, internationaal netwerk van vrouwen- en milieuorganisaties, zwaar tekort.

Hormoonverstorende stoffen zijn alomtegenwoordig zijn in consumentenproducten en voedsel. Ze worden gebruikt in bijvoorbeeld plastic verpakkingen, cosmetica, tandpasta en de groente- en fruitteelt. De stoffen kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, en worden in verband gebracht met diabetes, obesitas, onvruchtbaarheid en hormoongerelateerde kankers zoals borst- en baarmoederkanker.

Vertraging

Vorige week dreigde het Europese Parlement met juridische stappen vanwege de vertraging die de regelgeving inmiddels heeft opgelopen. Al in 2013 had de commissie de criteria al klaar moeten hebben. Vorig jaar daagden twintig lidstaten, waaronder Nederland, op initiatief van Zweden de commissie voor de rechter. De uitspraak van het Europese Hof liet geen ruimte voor interpretatie: de criteria voor het gebruik van EDC's moesten er zo snel mogelijk komen. En die kwamen er dan ook eindelijk, op 15 juni 2016.

Schandalig compromis

WECF is erg geschrokken van het voorstel. *Een schandalig compromis* stelt Sascha Gabizon, directeur van WECF. "De criteria zijn nu zo vastgelegd dat van de honderden hormoonverstorende stoffen maar heel erg weinig in de wetgeving terecht zullen komen.* Via meerdere nieuwskanalen werd gisteren echter, na publicatie van de criteria, de suggestie gewekt dat de Europese Commissie bij het opstellen van de criteria de volksgezondheid voorop zou hebben gezet. Koppen als *Brussel wil sterk bewijs* en *Brussel komt met lijst hormoonverstorende stoffen* gaven die indruk. Dit idee wordt gewekt door het criterium dat een stof *bewezen* risicovol zou moeten zijn voor de mens. Dit is echter een achterhaalde aanpak, die allang in de bestaande Europese stoffenregelgeving is vervangen door het voorzorgsprinicpe: het feit dat een stof veilig moet zijn voor mens en milieu voordat het de markt op komt.

*Met dit voorstel doet de Europese Commissie het tegenovergestelde van wat ze beloofd had te doen. In plaats van te staan voor de volksgezondheid en burgers * en met name kinderen - te beschermen tegen zeer gevaarlijke stoffen zullen wij juist blootgesteld blijven aan de meerderheid van deze stoffen. Dit is een absoluut onzinnig voorstel van de Commissie, en we roepen de Nederlandse regering dan ook op hier niet mee in te stemmen*, concludeert WECF. ------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Chantal Van den Bossche, Persvoorlichter WECF 06-28129992

WECF informeert over zorgwekkende stoffen hier: http://www.wecf.eu/nederland/campagnes/Hormoonverstoorders-gezondeleefomgeving.php