Kwaliteit oppervlaktewater en kustbebouwing centraal tijdens AO Water

Kwaliteit oppervlaktewater en kustbebouwing centraal tijdens AO Water

16 juni 2016

Vrijwel alle aspecten van het dossier `water' kwamen aan de orde tijdens het AO Water dat de Kamer voerde met minister Melanie Schultz van IenM. Zo werd gesproken over waterveiligheidsprogramma's als Ruimte voor de Rivier en het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Ook waterkwaliteit kwam aan de orde. De Tweede Kamerleden maken zich zorgen over de kwaliteit van het oppervlaktewater. Hierin komen steeds vaker medicijnresten en plastic voor. Maar ook onderdelen van mest, zoals stikstof en fosfaat, kunnen het grond- en oppervlaktewater vervuilen. Het gebruik van mest is daarom nu al aan regels gebonden. Momenteel bekijkt het kabinet of het nodig is het mestbeleid verder aan te passen. De Kamer en de minister willen dat provincies ook een bijdrage leveren aan de verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Middelen uit het plattelandsontwikkelingsplan ( POP ) moeten ingezet worden projecten die daar aan bijdragen. Schultz zei als reactie op vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts "Dat ook provincies mee moeten doen, om ervoor te zorgen dat het geld dat voor de sector bestemd is daar ook terechtkomt." Ze gaat er met provincies over in gesprek. VVD-Kamerlid Barbara Visser stelde voor om het mestprobleem op een gelijksoortige manier aan te pakken als bij het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Iets waar Schultz wel wat voor voelt.

Tot slot kwam ook de discussie over de kustbebouwing weer op gang mede naar aanleiding van een recent artikel in de NRC. Schultz verwees na kritische vragen over de rol van gemeenten en provincies naar het Kustpact dat na de zomer gepresenteerd kan worden. Hierin zijn naast overheden ook natuurorganisaties en andere belanghebbenden in verenigd zijn.