Burgemeester Van den Belt brengt bezoek aan Furie 4


Gepubliceerd op: 17 juni 2016

Maandagavond 13 juni 2016 heeft burgemeester Van den Belt een bezoek gebracht aan de Furie 4 in Dinteloord. De Furie 4 is de blusboot van de brandweer en wordt bemand door de post Dinteloord en Willemstad.

Furie 4

De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant kocht vorig jaar, samen met BST Dinteloord deze blusboot, die omgedoopt is naar Furie 4. Voorheen was de boot eigendom van Haven Amsterdam. Het schip was eigenlijk te groot voor patrouillewerk in de haven. Haven Amsterdam wilde graag van de schepen
af, vooral ook omdat de zware Waertsilae-motoren te duur in brandstofverbruik waren. Maar voor BST is dat niet zo'n probleem. "De Havendienst voer er veel mee. Wij rukken er alleen mee uit."

De boot is 2 jaar geleden volledig verbouwd naar de wensen van de brandweer en 10 april 2015 officieel in gebruik gesteld. De boot is groter, nieuwer en sneller dan de "oude" Furie 3. Er zitten ook allerlei nieuwe snufjes op, zoals thermische camera's en blusmonitoren.

De bluscapaciteit is 2600 kuub per uur. Dat is gigantisch, vijf keer zoveel als de Furie 3. Het aantal pk's is het dubbele van de Furie 3. De boot heeft een topsnelheid van 25 kilometer per uur. Dat is niet heel snel, maar snel genoeg. De Furie 4 kan ook als grootwatertransport vaartuig
ingezet worden. Om een vergelijking te maken, de hoeveelheid capaciteit pompvermogen is te vergelijken met het vullen van 11 spuitenauto's.

Daarnaast heeft BST/Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant ook nog De Hellegat in gebruik. De Hellegat wordt onder meer als 'search and rescueschip' voor de brandweer en voor werkzaamheden van de Kustwacht ingezet.

Furie 4 lange boot

Furie 4 bgm machinekamer Furie 4 - bgm

Furie 4 - overleg Furie 4 - blussen