Provincies intensiveren samenwerking Nederlands Investerings Agentschap

Provincies intensiveren samenwerking Nederlands Investerings Agentschap

17 juni 2016

Provincies gaan de komende twee jaar jaarlijks ruim 1,1 miljoen bijdragen aan het Nederlands Investerings Agentschap (NIA). Het NIA helpt ondernemingen en publiek-private samenwerkingsverbanden van overheden bij toegang tot financiering, in het bijzonder in de risicovolle fases als de markt alleen het (nog) niet oppakt. Dankzij de samenwerking tussen het Rijk en de provincies zijn financiele experts beschikbaar met kennis van nationale en Europese financiele regelingen en programma's. Zo kan het NIA Nederlandse projecten begeleiden naar kansrijke aanvragen voor financieringsmogelijkheden. Deze zijn van belang om de regionale economische agenda's te realiseren.

Het gaat om investeringsprojecten en programma's op terreinen als duurzame energie, zoals geothermie en gebruik van restwarmte, circulaire economie, mkb-financiering, revitalisering van bedrijventerreinen, smart cities, frisse en energiezuinige scholen en onderzoek en innovatie.

Het NIA helpt waar sprake is van technologische vernieuwing, lange terugverdientijden en de noodzaak van bundeling van kleinere projecten. De samenwerking in het NIA zorgt voor de aansluiting van Nederland op het Europese Investerings Plan (zogenaamde Junckerplan) en het gebruik van het Europese Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI). NIA biedt onder meer voorlichting over de EIB en EFSI-financiering en over aanvullende private en publieke financieringsmogelijkheden. De organisatie legt de verbinding tussen investeerders en financiers en werkt nauw samen met De Europese Investerings Bank (EIB) en met financiele instellingen als de BNG, de NWB en private financiele instellingen zoals de NLII.

Kansen regionale economie

Provincies, rijk en andere stakeholders, waaronder de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's) werken reeds samen in het opwerken van voorstellen naar kansrijke businesscases. Door de samenwerking nu te intensiveren in het NIA, wordt de kennis van de betrokken partijen nog meer gebundeld en zorgen de provincies voor een permanente stroom van projecten met maatschappelijke relevantie. Met deze financiele bijdrage en afspraken over de governance van het NIA wordt de samenwerking geformaliseerd. Bert Pauli, IPO-portefeuillehouder Economie: "Ik verwacht dat met het NIA meer aanvragen voor Europese financiering worden gehonoreerd. Hierdoor kunnen mooie projecten die tot nu toe niet tot succesvolle aanvragen hebben geleid, gerealiseerd worden. Dat betekent een grote impuls aan de regionale economie. Denk aan projecten op het gebied van innovatie en MKB, breedband en snel internet in landelijk Nederland." De provincies investeren zowel in 2016 als in 2017 ruim 1,1 miljoen in het NIA. Het Rijk betaalt het andere deel van de NIA begroting. Dat is vastgelegd in een samenwerkingsconvenant met het ministerie van Economische Zaken. Daarin zijn ook afspraken gemaakt over de rol van provincies in de sturing van het NIA. In 2017 vindt evaluatie plaats.

Gelijkwaardig partnerschap

Het NIA is daarmee een gelijkwaardig partnerschap tussen Rijk en provincies. Minister van Economische Zaken Henk Kamp: "Wil Nederland optimaal profiteren van beschikbare Europese fondsen, dan is een goede samenwerking tussen Rijk en provincies essentieel. Door samen te werken vergroten we de kans om maatschappelijk relevante projecten te laten slagen. Het NIA kan door de deelname van de provincies echt optreden als een gezamenlijk kennis-, regie- en cooerdinatiepunt om te zorgen dat meer investeringskapitaal bij de juiste projecten terecht komt en zo het bedrijfsleven te stimuleren."