Aanscherping Emissiehandelsysteem als steun in de rug bij energiebesparing industrie

Aanscherping Emissiehandelsysteem als steun in de rug bij energiebesparing industrie

17 juni 2016

In het licht van de klimaatdoelen van Parijs werkt Brussel aan herziening en aanscherping van het Europese Emissiehandelsysteem (ETS). Tijdens het VAO Milieuraad van afgelopen donderdag werd deze aanscherping van het ETS via een aantal moties ondersteund door de Tweede Kamer. Door middel van de ingediende moties wordt verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma (IenM, PvdA) ook opgeroepen om in Brussel aan te dringen op transparantie over de CO2-uitstoot en de mondiale beprijzing van CO2. Het maken van afspraken op internationaal niveau is belangrijk want zo worden negatieve effecten door internationale concurrentie voorkomen.

Grote industriele bedrijven die veel energie gebruiken vallen onder het ETS. Provincies zijn bevoegd gezag voor de vergunningverlening, toezicht en handhaving voor een groot deel van deze ETS-bedrijven. Zij onderschrijven de oproep van de Kamer en zien een aanscherping van het ETS als een steun in de rug bij de stimulering van energiebesparing bij energie-intensieve industrie.

U vindt een overzicht van de ingediende moties hier. Er werd diezelfde middag al gestemd over de moties. U vindt de stemmingsuitslagen hier.