Noord-Veluwe inventariseert kansen van Lelystad Airport

Gepubliceerd: 17 juni 2016

Noord-Veluwe inventariseert kansen van Lelystad Airport

Welke perspectieven biedt de uitbreiding van Lelystad Airport voor de werkgelegenheid op de Noord-Veluwe? Om ideeen en wensen te bundelen en straks met een stem te kunnen spreken, kwamen Noord-Veluwse bedrijven donderdag 9 juni bij elkaar op uitnodiging van De Diamant van Midden-Nederland. De aftrap van de inspiratiebijeenkomst View to Opportunities (V2O) werd verricht door Adriaan Hoogendoorn, portefeuillehouder Economie bij Regio Noord-Veluwe en burgemeester van Oldebroek. Een impressie van de bijeenkomst en de rode lijn van de overheidsinbreng.

"Door als Noord-Veluwse bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden gezamenlijk mogelijkheden te benoemen en te bundelen kunnen we straks duidelijk onze stem laten horen richting Lelystad Airport. Daarmee wordt de kans groter om aan te haken en onze wensen te verzilveren", zegt de heer Hoogendoorn, die vanuit zijn regionale portefeuille lid is van de stuurgroep van De Diamant van Midden-Nederland.

Bedrijven spreken zich uit

De inventarisatie van de wensen van bedrijven was een van de belangrijkste opbrengsten van de bijeenkomst. Ondernemers spraken hun wensen uit over vliegbestemmingen, mogelijkheden voor vrachtvervoer, vergaderfaciliteiten op Lelystad Airport, mogelijkheden voor werk en de aansluiting met het openbaar vervoer. Afgesproken is om in de tweede helft van 2016 te bekijken welke randvoorwaarden nodig zijn om de benoemde wensen te verzilveren. Om mee te denken over de invulling van die randvoorwaarden waren de provincies Gelderland en Overijssel en het onderwijs vertegenwoordigd.

Willen is kunnen

De heer Hoogendoorn benadrukte tijdens de bijeenkomst het belang van samenwerking: "De betrokkenheid van overheden en dus ook de provincies is belangrijk. Door gunstige randvoorwaarden te creeren, infrastructuur bijvoorbeeld, kunnen ondernemers beter hun kansen pakken. Alleen gaat het vaak sneller, maar samen kom je verder. Samen wensen en acties benoemen geeft energie. Willen is kunnen."

Lagere segment niet uit het oog verliezen

Met de komst van Lelystad Airport krijgt het positieve vestigingsklimaat een impuls om zich ook in westelijke richting te profileren. Nu ligt de focus vooral op het Noorden (Zwolle), Oosten (Veluwe) en Zuid-Westen (Utrecht/Amsterdam). Hoewel de regio Noord-Veluwe veel potentie heeft, plaatst de heer Hoogendoorn ook een kanttekening: "Veluwenaren hebben een sterke ondernemerszin en een goede arbeidsethos. Tegelijkertijd is het lagere segment van de arbeidsmarkt kwetsbaar. De Noord-Veluwe kan wel een impuls gebruiken als het gaat om werkgelegenheid. Als we kansen willen verzilveren, moeten we als regio letten op een goede mix van werkgelegenheid in het hogere, midden en lagere segment."

Vervolgacties

Om snel op de ontwikkelingen rondom Lelystad Airport in te kunnen spelen, volgen de De Diamant van Midden-Nederland en Flevolandse ondernemers de ontwikkelingen al enige jaren op de voet. In 2014 en 2015 waren er al druk bezochte bijeenkomsten om samen te kijken hoe de kansen verzilverd kunnen worden. Ook organiseerden zij deze inspiratiebijeenkomst, de tweede in een serie van drie. Op 7 oktober wordt deze serie in Zeewolde afgesloten. De gedeputeerden van de provincies Gelderland en Flevoland worden gevraagd tijdens die bijeenkomst aan te geven welke randvoorwaarden zij willen scheppen om de initiatieven een kans op succes te geven.

Meer informatie over de bijeenkomst vindt u op de website van de organisator: www.dediamantvanmiddennederland.nl