Provincies willen ruim baan voor regionale warmteplannen

Provincies willen ruim baan voor regionale warmteplannen

17 juni 2016

Warmte krijgt een steeds prominenter plaats op de agenda van de Tweede Kamer. Die Kamer constateert dat de verduurzaming van de warmtevoorziening een versnelling nodig heeft. Daarnaast mag de benutting van restwarmte niet leiden tot het verlengen van de inzet van kolencentrales. Om dit te voorkomen diende Carla Dik-Faber (CU) gisteren tijdens het VAO Energie een motie in die de regering oproept om restwarmte uit kolencentrales niet met publieke middelen te ondersteunen.

Provincies onderschrijven het pleidooi van de minister dat het uitsluiten van de inzet van restwarmte uit onder andere kolencentrales een gemiste kans zou zijn en zeer negatieve consequenties heeft voor de businesscase van warmtenetten zoals de Warmterotonde Zuid-Holland.

Om tot een versnelling te komen riep Stientje Van Veldhoven (D66) via een motie het kabinet op tot het verplicht opnemen van een strategie naar een CO2-neutrale omgeving in 2050 in bestemmingsplannen. Volgens het IPO is een verplichting niet nodig omdat deze strategie in de regio's al gevormd worden.

Daarnaast bieden provincies eind 2016 warmteplannen aan waarin op regionaal niveau vraag en aanbod naar warmte in kaart zijn gebracht. In deze plan is, in overleg met gemeenten, een strategie toegevoegd hoe vraag en aanbod zo duurzaam en efficient mogelijk gekoppeld kunnen worden. Bij de formulering van deze strategie stuiten provincies en gemeenten op verschillende juridische en financiele blokkades. IPO roept daarom de kamer en regering op deze blokkades weg te nemen en geen belemmeringen of verplichtingen toe te voegen.