Welke invloed heeft moord Jo Cox op Brexit-referendum?

TV | vr 17 jun 2016

Redactie Jan Ponsen

Verslag Ferry Stoop

De moord op de Britse Labour parlementarier Jo Cox heeft we wereld geschokt. Onduidelijk is nog of de verdachte Cox vermoordde vanwege haar pro-EU houding. Maar haar dood heeft een grote impact op de Brexit-discussie.

De campagne ligt voorlopig stil, tot in ieder geval zaterdag. Onderzoek richt zich op de motieven van de verdachte. Volgens getuigen zou hij 'Britain first' hebben geroepen, een extreemrechtse beweging.Volgens buren zou het een stille en behulpzame man zijn. Volgens een jongere broer van de verdachte had hij al jaren mentale problemen

Vandaag werd bekend dat Cox eerder bij de politie haditie geklaagd over ,,kwaadaardige berichten''. In maart is een man aangehouden in verband met die klachten, maar dat is niet de 52-jarige man die vast zit op verdenking van de moord. De verdachte van de hatemail kreeg een officiele waarschuwing.

De 41-jarige Cox was lid van de oppositiepartij Labour en een pleitbezorger voor het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Cox werd aangevallen kort nadat ze spreekuur had gehouden in haar kiesdistrict. Het is gebruikelijk voor parlementariers in Engeland dat ze met hun kiezers spreken. Oud-correspondent in Londen Peter Brusse zegt daarover dat een Engels Kamerlid benaderbaar moet zijn voor de kiezer. `Het is echt jouw kamerlid, je moet er naartoe kunnen gaan.'

Maar dat zorgt tegelijkertijd voor kwetsbaarheid. Eerder deze maand werd een conservatief parlementslid al aangevallen, in 2010 stak een man een onderminister een mes in zijn buik toen die spreekuur hield. In EenVandaag een gesprek met Brusse.

Wat is de invloed van de moord op Cox op de uitslag van het referendum? En hoe hard werd de campagne tot nu toe gevoerd? In de studio spreken we met Kees Boonman. Ook spreken we met fractievoorzitter van de PvdA Diederik Samsom.