Vrijdag start Week van de Invasieve Exoten


In 10 dagen zo'n 20 publieksactiviteiten op verschillende locaties in Nederland

AMSTERDAM, 20160611 -- De klok op de website telt af en vrijdag 17 juni is het zover: een symposium in Utrecht dat de start vormt van de Week van de Invasieve Exoten, een primeur in Nederland. Tot en met zondag 26 juni vinden door het land diverse publieksactiviteiten rondom het thema plaats. Invasieve exoten zijn uitheemse planten, dieren en micro-organismen die door menselijk toedoen in Nederland terechtkomen en hier schade kunnen veroorzaken voor natuur, gezondheid, waterbeheer, landbouw en andere belangen.

Op het logo van de Week prijken de Japanse duizendknoop, de halsbandparkiet, de rode Amerikaanse rivierkreeft, de Russische rattenslang en de tijgermug. Maar dat is slechts een kleine greep uit de honderden invasieve exoten die hier voorkomen.

Het onderwerp is nu extra actueel omdat de Europese Commissie op het punt staat om een lijst met 37 planten en dieren te publiceren, die door alle lidstaten zullen moeten worden aangepakt op basis van de Verordening Invasieve Uitheemse Soorten.

De Week van de Invasieve Exoten gaat van start met een symposium, met speciale aandacht voor de rol van burgers en ICT bij de aanpak, georganiseerd door het netwerk van milieuprofessionals VVM. De bekende muggenexpert en auteur Bart Knols sluit de Week af met een presentatie over de tijgermug en de Aziatische bosmug bij de Amsterdamse boekhandel Scheltema.

In de periode daartussen zijn er tal van lezingen, excursies, natuurwerkdagen en andere publieksactiviteiten rond het thema. Die worden georganiseerd door onder andere de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), Ecomare, Landschapsbeheer Flevoland, diverse afdelingen van IVN en KNNV, de RAVON Werkgroep VissenOnderzoek Friesland, Natuurgroep Wasven uit Eindhoven, Burgerinitiatief Cabombabestrijding Wijdemeren, Natuurdiorama Holterberg, Roois Landschap, Natuurmuseum Klaas Nanninga in Groningen en het Amsterdamse tuinpark Amstelglorie. Ook de Keuken van het Ongewenste Dier zal present zijn met een primeur: limonade van Japanse duizendknoop. Alle activiteiten staan vermeld op de website www.wvdie.nl.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop Invasieve Exoten en initiatiefnemer van de Week: “Met de Week van de Invasieve Exoten willen we de bewustwording rond het thema verhogen, het draagvlak voor de aanpak vergroten en de mensen er actief bij betrekken. Het is geweldig dat al die organisaties een activiteit hebben geregeld. Daardoor zijn er in 10 dagen zo’n 20 publieksactiviteiten waar men aan kan deelnemen. We hopen op een grote belangstelling!”

De organisatie van de Week is in handen van ReinHolding Meetings.