Bijzondere bijstand Online aanvragen bij Optimisd


Geplaatst op 21 juni 2016

optimisd

Heeft u een laag inkomen en komt u voor bijzondere kosten te staan? Dan kunt u soms een beroep doen op bijzondere bijstand bij Optimisd in Veghel, de sociale dienst van uw gemeente. Het moet dan wel noodzakelijk zijn dat u die kosten maakt.

Enkele voorbeelden van bijzondere noodzakelijke kosten zijn:

* Eigen bijdragen noodzakelijke medische kosten o Computer voor uw kind op de middelbare school (eenmalig)
* Extra kosten maaltijdvoorziening
* Abonnementskosten personenalarmering
* Eigen bijdragen CAK
* Eigen bijdragen voor advocaatkosten
* Bewindvoeringskosten
* Extra kosten i.v.m. bezoek fysiotherapie, tandarts
* Tijdelijk hoge woonlasten
* Reiskosten bij bijzondere omstandigheden

Voor uitgaven die iedereen doet (zoals eten, kleding, huur en de aanschaf van een koelkast of wasmachine) kunt u in de regel geen bijzondere bijstand aanvragen. Bijzondere bijstand is er enkel voor personen met een laag inkomen (onder de 120% van het sociaal minimum) en weinig eigen vermogen.
Voorwaarden Bijzondere bijstand kunt u krijgen voor niet-alledaagse kosten. Deze kosten moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

* Het gaat om kosten die afwijken van een normaal uitgavenpatroon en die samenhangen met uw individuele omstandigheden.
* Het moeten noodzakelijke kosten zijn waaraan niet valt te ontkomen en die niet goedkoper kunnen worden opgelost.
* De kosten krijgt u niet (helemaal) via uw (aanvullende) zorgverzekering, een andere regeling of instantie vergoed. o Een arts heeft een indicatie afgegeven bij te maken medische kosten
* Er kan in alle redelijkheid niet van u worden verwacht dat u hiervoor had kunnen sparen.
* Kosten die al betaald zijn, komen doorgaans niet meer in aanmerking voor bijzondere bijstand.

Het hangt dus van uw persoonlijke situatie af of u in aanmerking komt voor bijzondere bijstand voor de gemaakte kosten. Daarom is het mogelijk dat u voor bepaalde kosten wel bijzondere bijstand krijgt en iemand anders niet.

Bereken uw recht

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor deze of andere financiele vergoedingen? U kunt zelf online berekenen of u mogelijk recht heeft op bijzondere bijstand of op een andere regeling van Optimisd. Ga hiervoor naar www.optimisd.nl - programma Bereken Uw Recht op de home pagina onderaan. U
vult stap voor stap vragen in over uw gezinssamenstelling, uw inkomen, uw vermogen en uw kosten. Na het beantwoorden van deze vragen krijgt u een overzicht van de regelingen waarop u mogelijk recht heeft. Zo komt u er op een eenvoudige manier achter of u recht heeft op een financiele bijdrage.

Dien een aanvraag in

Als uit Bereken uw recht blijkt dat u mogelijk in aanmerking komt voor een vergoeding, kunt u meteen online een aanvraag indienen bij Optimisd. U hoeft dan alleen nog maar met behulp van uw DigiD uw aanvraag te bevestigen.