Voorkom identiteitsfraude - gemeente Heerde


Het lijkt zo onschuldig als tijdens uw vakantie bij het inchecken bij een hotel of camping een kopie van uw identiteitsbewijs wordt gemaakt. En wat kan het voor kwaad als ze voor een nacht uw paspoort in bewaring houden? U krijgt het immers weer terug.

Onterecht een incassobureau aan de deur

Helaas kan een kopie van al uw gegevens ertoe leiden dat een ander persoon onder uw naam fraude pleegt. Voorbeelden hiervan zijn vervalste handtekeningen, kopieen van paspoorten of rijbewijzen of vervalste bankafschriften.

Kevin Goes liet zijn paspoort kopieren en had ineens twee huurhuizen op zijn naam staan. Het incassobureau was vasthoudend en pas na veel moeite kon Kevin zonder te betalen van de schulden afkomen die niet van hem waren. In enkele gevallen kan het zelfs tot een rechtszaak komen.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt uw burgerservicenummer afschermen wanneer er een kopie wordt gemaakt van uw identiteitsbewijs. Dat kunt u bijvoorbeeld met een speciaal afdekhoesje of door de Kopie ID-app te gebruiken die u op uw telefoon kunt downloaden. En laat nooit uw paspoort of identiteitskaart door iemand lange
tijd laten achterhouden.

Kijk op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude voor meer tips of wat u kunt doen als er sprake is van identiteitsfraude.