Leve de slaap | Lezingen, gesprekken en meer (Lezing) - Radboud Universiteit

Datum

dinsdag 21 juni 2016

Tijd 19:30 tot 22:00

Locatie LUX, Marienburg 38-39, Nijmegen

Organisator(s) Radboud Reflects

Spreker Psycholoog Ton Coenen, filosofen Cees Leijenhorst en Norbert Peeters, psychoanalyticus Tinka Prast, Yoga Nidra-docent Rob de Ron

Beschrijving

slaap-foto--marcos-Calvo-Mesa-dh-baeline

Inschrijven

Wat is er nou lekkerder dan slapen? Even geen bewustzijn, niets hoeven, dromen en afdalen in een deel van onszelf dat ons wakend soms vreemd voorkomt.

Toch slapen we veel te weinig. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat we steeds minder en steeds slechter zijn gaan slapen. Er wordt zelfs gesproken van een slapeloosheidsepidemie. En dat blijkt niet goed voor onze gezondheid. Van slaaptekort kun je dikker worden. Of zelfs depressief.

Hoe kan dat? Ligt het aan onze 24-uurs economie die van ons vraagt dat wij non-stop `aan' staan? Of is het vooral de lichtvervuiling van lampen en beeldschermen die ons de nachtrust beneemt? Hebben wij domweg geen respect meer voor slaap en wordt het tijd voor een herwaardering?

Op de langste dag, met de kortste nacht van het jaar, gaan filosoof Cees Leijenhorst en psycholoog Ton Coenen aan de hand van aansprekende beeldfragmenten in gesprek over slaap. Verder een lezing van psychoanalyticus Tinka Prast over wat dromen over onszelf zeggen. Wat je droomt ben je zelf? Ook een lezing van Norbert Peeters over de plantenslaap. Hoe profiteren planten van een goede nachtrust en wat gebeurt er eigenlijk als je deze nachtrust verstoort? Lijden wellicht ook kasplanten aan insomnia? En laten we de praktijk niet vergeten. Rob de Ron, gespecialiseerd in Nidra Yoga (slaap yoga), brengt ons voor de pauze tot rust.

Na afloop van de avond wordt Beyond Sleep vertoond (22:15 - 0:05), de verfilming van W.F. Hermans' klassieker Nooit meer slapen. Bekijk de trailer:

youtube

Deelname

Deelname kost EUR 5,- | Alumnipashouders van de RU EUR 4,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders gratis

Over de spreker(s)

Ton Coenen is emeritus hoogleraar Biologische psychologie aan de Radboud Universiteit. In 2015 verscheen van zijn hand Het slapende brein. Hierin onderzoekt hij niet alleen wat er allemaal in onze hersenen gebeurt wanneer wij slapen, maar duikt hij ook in de geschiedenis van het slaaponderzoek en zelfs de ideale inrichting van de slaapkamer.

Leijenhorst, Cees - door Michelle van de Schootbrugge

Cees Leijenhorst is hoofddocent Geschiedenis van de moderne filosofie aan de Radboud Universiteit.

Norbert Peeters - foto Universiteit Leiden

Norbert Peeters is botanisch filosoof. Dit voorjaar verscheen van zijn hand Botanische revolutie. De plantenleer van Charles Darwin. Samen met Wouter Oudemans publiceerde hij Plantaardig. Vegetatieve filosofie (2015).

Rob de Ron (c)

Rob de Ron is Yoga Nidra docent en slaapdeskundige. In 2012 heeft hij de Slaapcursus opgericht. Sindsdien geeft hij cursussen en lezingen over slaap en slaapyoga.

Tinka Prast is psychoanalyticus en psychotherapeut. Ze is docente bij het Nederlands Psychoanalytisch Genootschap.