Axonics kondigt behandeling aan van eerste patienten in onderzoek naar sacrale neuromodulatie

dinsdag 21 juni 2016 11:27 Economie

Dit is een origineel bericht van PR Newswire

IRVINE, California, June 21, 2016 /PRNewswire/ --

Post-market klinisch onderzoek evalueert oplaadbaar miniatuursysteem van Axionics voor

patienten met een overactieve blaas

Axonics Modulation Technologies, Inc., de ontwikkelaar van het eerste implanteerbare en oplaadbare sacrale neuromodulatiesysteem (SNM-systeem) voor de behandeling van urinaire en fecale disfunctie, kondigde vandaag aan dat de eerste patienten met succes een implantaat hebben ontvangen, hetgeen plaatsvond in zowel het National Hospital for Neurology in Londen in Engeland als het Universitair Medisch Centrum in Maastricht.

De behandeling van 65 patienten was onderdeel van een post-market klinisch follow-uponderzoek (RELAX-OAB), uitgevoerd om de werking van het SNM-systeem van Axonics als hulpmiddel voor de behandeling van de symptomen van overactieve blaas (OAB) te evalueren.

Het SNM-systeem van Axonics ontving eerder in juni van dit jaar de CE-markering en patienten worden momenteel in vooraanstaande medische centra in Engeland, Belgie, Nederland en Frankrijk voor deelname aan het onderzoek ingeschreven. De eerste implantatieprocedure werd in Londen uitgevoerd door Sohier Elneil, M.D., Ph.D. en drie opeenvolgende implantaten werden door professor Philip van Kerrebroeck, M.D., Ph.D. in Maastricht geplaatst.

"Dit oplaadbare SNM-miniatuursysteem is een belangrijke stap voorwaarts voor patienten die op zoek zijn naar een langetermijnoplossing voor de symptomen van een overactieve blaas en voor het verbeteren van hun kwaliteit van leven. Het implantaat zal naar verwachting minstens 15 jaar in het lichaam zijn werk doen, meer dan drie keer zo lang als de huidige niet-oplaadbare systemen," aldus professor van Kerrebroeck.

Naar schatting 85 miljoen volwassenen in de VS en Europa hebben last van OAB. Sacrale neuromodulatie (SNM) of sacrale neurostimulatie (SNS) is een doeltreffende en duurzame behandeling die de afgelopen twee decennia in Europa en de VS reeds algemeen in gebruik is en wordt vergoed. Meer dan 200.000 patienten hebben tot nu toe van de therapie geprofiteerd. Sacrale neuromodulatie is de enige behandeling voor OAB met bewezen klinische resultaten vergeleken met de standaard therapie met geneesmiddelen.

"De implantatieprocedure voor het Axonics-systeem is snel en eenvoudig en sluit aan bij onze huidige implantatieprocedures voor sacrale neuromodulatie," aldus dr. Elneil. "Onze patienten zijn enthousiast over de mogelijkheid om zo'n klein implantaatje met zo'n lange levensduur te hebben. We blijven de patienten nauwgezet volgen en gaan ervan uit dat ze een aanzienlijke vermindering van hun symptomen in verband met een overactieve blaas zullen ervaren."

Eerder deze maand liet Axonics weten dat Neurourology and Urodynamics de resultaten heeft gepubliceerd van een intercollegiaal getoetst onderzoek met de titel "Cost Profiles and Budget Impact of Rechargeable Versus Non-Rechargeable Sacral Neuromodulation Devices in the Treatment of Overactive Bladder Syndrome." Uit de onderzoeksresultaten bleek dat een systeem met een oplaadbare batterij met een lange levensduur de gezondheidszorg in de komende 15 jaar miljarden kan besparen vergeleken met niet-oplaadbare sacrale neuromodulatiesystemen voor de behandeling van OAB. Artsen en onderzoekers die aan het onderzoek meewerkten waren onder andere Karen L. Noblett, M.D. van de University of California, Riverside; Roger R. Dmochowski, M.D., Vanderbilt University; Sandip P. Vasavada, M.D., Cleveland Clinic, Abigail M. Garner, M.S.; Shan Liu, Ph.D. en Jan B. Pietzsch, Ph.D. van Wing Tech, Inc., Menlo Park, CA.

Over het Axonics Sacral Neuromodulation System(TM)

Het Axonics SNM System is een heroplaadbaar implanteerbaar neuromodulatiesysteem dat sacrale zenuwactiviteit moduleert met als doel het onder controle houden van urinaire en fecale disfunctie. Het systeem omvat behalve andere innovaties een miniatuur implanteerbare pulsgenerator die 60% kleiner is en minimaal 15 jaar lang meegaat in het lichaam. Dat is meer dan drie keer zo lang vergeleken met de niet-oplaadbare sacrale neuromodulatietechnologie die momenteel op de markt is. Daarnaast beschikt het SNM System van Axonics over een patientvriendelijke afstandsbediening ter grootte van een sleutelhanger en een intuitieve 'Clinician Programmer' die de implanterend arts gedurende de hele procedure, van de plaatsing van de leads tot en met de programmering, begeleidt.

Over Axonics Modulation Technologies, Inc.

Axonics, gevestigd in Irvine, Californie, is een door durfkapitaal gefinancierd particulier bedrijf dat nieuwe implanteerbare neuromodulatietechnologie ontwikkelt voor verschillende klinische indicaties. Tot de investeerders behoren onder meer Edmond de Rothschild Investment Partners, Advent Life Sciences, NeoMed Management, Legend Capital, Cormorant Asset Management en The Alfred E. Mann Foundation. Bezoek voor meer informatie de website van het bedrijf op

http://www.axonicsmodulation.com

Contactpersoon voor de media

Susan Heins

Pure Communications, Inc.

+1-864-346-8336

sjheins@purecommunicationsinc.com

EmptyBreak:MARKER

Contactpersoon voor investeerders

Matt Clawson

Pure Communications, Inc.

+1-949-370-8500

matt@purecommunicationsinc.com

Axonics Modulation Technologies, Inc.

*

*

*

*