Melkveehouders hunkeren naar marktherstel

`Opheffen Russische exportboycot zou pas echt helpen'

De lage melkprijs voor de boer, die al geruime tijd onder kostprijsniveau ligt, heeft ingrijpende gevolgen voor de hele melkveehouderij. ,,Bedrijfsovernames worden uitgesteld, investeringen vooruit verschoven en de noodzakelijke verduurzaming van bedrijven raakt in de knel. Fiscale maatregelen werken niet, omdat geen winst wordt gemaakt. De zwaar tegenvallende bedrijfsresultaten werken ook door op verwante en toeleverende bedrijven."

Dit zei voorzitter Kees Romijn van vakgroep LTO melkveehouderij vanmorgen in Kamerik (gem. Woerden) bij de presentatie van de LTO-Internationale Melkprijsvergelijking. ,,Tegen de huidige melkprijs kan niemand produceren. Ondernemers anticiperen weliswaar op fluctuerende melkprijzen. De opbrengstprijs is nu echter al lang zo laag, dat het voor steeds meer bedrijven financieel moeilijk wordt. De melkveehouders hunkeren naar herstel van de melkprijs De eerste signalen van enig marktherstel kunnen niet verhullen, dat de bedrijfsresultaten op veel bedrijven buitengewoon zorgelijk zijn."

Onder kostprijs

Het gemiddelde melkveebedrijf beurt bij een opbrengstprijs van zo'n 25 cent per liter zes- tot zevenduizend euro per maand minder. De melkprijs is weggezakt tot acht tot tien cent per liter onder de kostprijs. Romijn: ,,Het is maar goed dat het bestaande Europese vangnet van interventie werkt en in de toekomst kan blijven werken. Al lijkt het er op dat we de bodem hebben gehad, de druk op mondiale zuivelmarkt is nog niet weg."

De vakgroep van LTO Nederland ziet niks in een vrijwillige productiebeperking, die onder anderen Polen, Frankrijk en Duitsland onlangs voorstelden. ,,Het is een dure, ingewikkelde maatregel, die linksom of rechtsom op het bordje komt van de melkveehouders. Zo kostte het FrieslandCampina ruim 14 miljoen om 35 miljoen minder te produceren. In het andere geval vloeit er geld van landen met een sterke marktorientatie (bijvoorbeeld Nederland) naar een land als Frankrijk met een minder sterke marktorientatie."

Overbruggingskredieten

Wat echt zou helpen om uit het huidige prijsdal te komen is het opheffen van de boycot tegen Rusland, zodat de zuivelexport kan worden hervat, aldus Romijn. Ook ziet hij mogelijkheden voor overbruggingskredieten, die ondernemers `lucht geven' om een uiterst lastige periode door te komen. ,,De Europese investeringsbank kan een rol spelen om een periode met extreem lage melkprijzen door te komen. Dat kan die bank wellicht ook bij de introductie van fosfaatrechten, omdat hierdoor het toekomstperspectief van sommige melkveebedrijven in het geding kan komen."

21 juni 2016