Voortgang werkzaamheden Meppelerdiepsluis | Rijkswaterstaat

Voortgang werkzaamheden Meppelerdiepsluis

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 21 juni 2016- Laatste update: 21 juni 2016 14:38 uur

Wouter Jansen, omgevingsmanager Rijkswaterstaat, vertelt over zijn werk bij de Meppelerdiepsluis.

Het is maandagmiddag 13 juni als RTV Drenthe een radio- en televisie-interview met mij opneemt. Naar aanleiding van het persbericht dat Rijkswaterstaat vorige week uitzond, zijn ze naar de bouwplaats gekomen om verslag te doen van de werkzaamheden. Vanmorgen is aannemerscombinatie Strukton-Reef begonnen met de werkzaamheden aan het buitenhoofd van de Meppelerdiepsluis. Ook worden deze week de damwanden geplaatst en de betonnen drempel afgezonken, waarlangs de tweede deur de sluis in en uit kan bewegen.

Boodschap

Het interview verloopt op een prettige manier. Mijn insteek is om de kijkers en luisteraars zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Uit ervaring weet ik dat er geknipt wordt in de opnames. Het is dus belangrijk om de boodschap kort en krachtig over te brengen. Later die dag zie ik dat RTV Drenthe er een mooie weergave van heeft gemaakt. Een fijne samenwerking!

Drempel

Donderdagmorgen is het behoorlijk druk bij de sluis. Ik rijd rond 06.30 uur het terrein op. Na ongeveer een half uur sta ik samen met een collega van Rijkswaterstaat bij het bediengebouw. De collega's van Strukton-Reef en de vele onderaannemers die vandaag een rol hebben, zijn er ook. Het plaatsen van de drempel gaat beginnen. De circa 140 ton (evenveel als een lege Boeing 777) wegende drempel wordt over het water door een `drijvende bok' naar z'n plek vervoerd. Centimeter voor centimeter drijft het schip, langs lange stevige lieren, naar voren.

Het plaatsen van de drempel is millimeterwerk. Deze wordt dan ook langzaam en nauwkeurig afgezonken. Twee man staan op de drempel en communiceren met de machinist op het werkschip: 'Zakken, zakken, stop!' Op de kant is het behoorlijk druk. Er staan tientallen mensen naar dit spektakel te kijken. Dit is prachtig vakmanschap. De mannen op de drempel zijn goed op elkaar ingespeeld. En de samenwerking met de overige onderaannemers en Strukton-Reef verloopt op rolletjes. Mooi om dit zo te zien. Pas later in de middag hoor ik dat het is gelukt: de drempel ligt op z'n plek.

Vrijdag wordt het onderwaterbeton gestort. Daarmee wordt de drempel verder verankerd aan de bodem. Zaterdag en zondag heeft het beton de tijd om uit te harden. Vanaf maandag 20 juni is de sluis weer open voor de scheepvaart.

Meer informatie

Meer informatie over het project is te vinden op de projectpagina Meppelerdiepsluis: ombouw keersluis tot schutsluis.

Meer nieuws

* Meer nieuws over het project Meppelerdiepsluis: ombouw keersluis tot schutsluis