Veiligheid, bereikbaarheid, en het oog wil ook wat

Veiligheid, bereikbaarheid, en het oog wil ook wat

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 21 juni 2016- Laatste update: 21 juni 2016 14:36 uur

Een bouwput zo groot als drie voetbalvelden, daarmee heeft Zwartsluis te maken in de periode dat de Meppelerdiepsluis wordt verbouwd. En de invloed van die werkzaamheden reikt een stuk verder dan de grenzen van de bouwplaats. Zo vormt de brug over de sluis een belangrijke toegangsroute tot het dorpscentrum.

Dagelijks passeren vele wandelaars, fietsers en automobilisten de sluis. Afstemmen met wat er in de omgeving van Zwartsluis gebeurt, is van groot belang. Bereikbaarheid en veiligheid staan daarbij centraal. Daarnaast wil het oog natuurlijk ook wat.

Sleepbootdagen

Neem bijvoorbeeld de Nationale Sleepbootdagen die in mei plaatsvonden. Ontstaan in 1994 als een klein initiatief van een aantal sleepbooteigenaren om te voorkomen dat deze schepen zouden worden vergeten. Ondertussen uitgegroeid tot een groot evenement dat bezoek uit binnen- en buitenland eens per twee jaar naar het gezellige centrum van Zwartsluis trekt. Een storing van de nieuwe brug, natuurlijk altijd vervelend, zou in dit geval razendsnel tot kilometers file leiden.

Om de bereikbaarheid van Zwartsluis tijdens de Sleepbootdagen te verzekeren, besloten gemeente Zwartewaterland en Rijkswaterstaat dat een monteur dag en nacht paraat zou zijn om eventuele storingen van de nieuwe brug direct te verhelpen. 'Uiteindelijk gelukkig overbodige luxe, maar in zulke gevallen nemen we graag het zeker voor het onzekere`, zegt Wouter Jansen, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat. 'Daarnaast werd de bouwplaats extra veilig afgeschermd, zodat ook bezoekers met een drankje op weer veilig de oversteek terug konden maken.

Lage hekjes

Daarnaast wil het oog ook wat. Om veiligheidsredenen is sinds de start van de bouw de gehele bouwplaats met hoge hekken afgesloten. Jansen: `Niet het droomuitzicht van de bewoners direct naast de sluis. Nu de werkzaamheden langs de kade zijn afgerond, hebben we in goed overleg met de bewoners dan ook zo snel mogelijk de definitieve hekjes geplaatst. Die zijn een stuk lager, en mooier om te zien.' Wel blijven de poortjes in het hek voorlopig nog gesloten, omdat het bouwterrein niet mag worden betreden zo lang er nog wordt gewerkt.

De afgelopen periode bleek dat er nog andere momenten zijn waarop de ogen van de omgeving op de bouwplaats zijn gericht. 'Vanuit de wijde omgeving komen mensen kijken bij de grote mijlpalen. Dat hebben we gezien bij het installeren van de eerste nieuwe sluisdeur en bij het plaatsen van de nieuwe brug', aldus Jansen. Zodra de tweede nieuwe sluisdeur wordt geplaatst, richten we daarom een veilige plek voor publiek in. `We verwelkomen iedereen natuurlijk graag om die mooie momenten met ons te delen!'

Meer informatie

Meer informatie over het project is te vinden op de projectpagina Meppelerdiepsluis: ombouw keersluis tot schutsluis.

Meer nieuws

* Meer nieuws over het project Meppelerdiepsluis: ombouw keersluis tot schutsluis