Gezamenlijke handhavingsacties op het water in Limburg | Rijkswaterstaat

Gezamenlijke handhavingsacties op het water in Limburg

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 21 juni 2016- Laatste update: 21 juni 2016 17:24 uur

Op dinsdag 21 juni zijn handhavers van verschillende organisaties, in Limburg op pad gegaan om de veiligheid op en rond het water te controleren. Het resultaat: ruim 60 handhavingsacties.

De gezamenlijke handhavingsdag is een initiatief van Rijkswaterstaat en de Limburgse waterschappen. Ook de politie, de Groene Brigade en het Openbaar Ministerie deden dit jaar mee. Het doel van de handhavende partijen is kennisdeling, een goede samenwerking en het stimuleren van burgers en bedrijven om bij te dragen aan schoon en gezond water.

Overtredingen en boetes

Tijdens de handhavingsdag zijn reguliere inspecties uitgevoerd op en rond het water (zoals de Maas, verschillende kanalen en beken), dat in beheer is van de handhavende partijen. In totaal zijn er meer dan 60 toezichtacties geweest, waarvan in ruim 20 gevallen een overtreding is geconstateerd of een vervolgactie is uitgezet. Er zijn 5 strafrechtelijke boetes uitgedeeld.

Toezicht vanuit lucht, water en land

De acties zijn uitgevoerd door verschillende teams, bestaande uit handhavers van de deelnemende organisaties. De handhavers hebben toezicht gehouden vanuit de lucht, op het water en vanaf het land. Ze hebben de kwaliteit van het water, de waterbodem en de veiligheid van de dijken gecontroleerd. Dit vanuit de taak om te zorgen voor schoon water, droge voeten en veilige dijken.

Monsters nemen

Zo zijn er monsters genomen bij bedrijven die lozen in het water en is bekeken of deze lozingen conform de vergunningen verlopen. Dijken zijn gecontroleerd op (niet)vergunde activiteiten. Bij agrarische bedrijven is onder meer bekeken of zij op juiste wijze gebruik maken van bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is toezicht gehouden op visserij, scheepvaart, transporten met grond en bagger en recreatieve activiteiten. Met de handhavingsactie stimuleren de overheden burgers en bedrijven zelf bij te dragen aan schoon en gezond water.