Nieuwe operatiehulp toont tumor in kleur

Nieuwe operatiehulp toont tumor in kleur

21 juni 2016 | PERSBERICHT

Een nieuwe camera brengt tumoren gekleurd in beeld tijdens een operatie. De lampen in de operatiekamer kunnen met deze vernieuwde versie aanblijven, een flinke praktische verbetering. De camera is ontwikkeld in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en is nu wereldwijd beschikbaar.

Het LUMC doet veel onderzoek naar het zichtbaar maken van weefsels die voor chirurgen relevant zijn, zoals tumoren. Hiervoor ontwikkelen onderzoekers speciale stoffen die binden aan de weefsels die bij een operatie verwijderd moeten worden. Door tijdens de operatie fluorescentie te gebruiken, komen de kwaadaardige cellen goed in beeld en kan het weefsel makkelijker en vollediger verwijderd worden.

Cruciale verbetering

Het Japanse bedrijf Hamamatsu brengt nu een nieuwe fluorescentie-camera op de markt. "We hebben deze samen met het bedrijf ontwikkeld", vertelt dr. Fijs van Leeuwen van de afdeling Radiologie van het LUMC. "We gaven aan wat de tekortkomingen van hun oude product waren en hoe ze deze konden verbeteren. Bij de vorige camera moest bijvoorbeeld altijd het licht uit in de operatiekamer, anders kreeg je geen goed beeld van de tumor. En dat beeld was bovendien zwart-wit. Met het nieuwe apparaat worden tumorcellen groen afgebeeld en kan het licht in de operatiekamer aan blijven. Dat is een cruciale verbetering!"

Schildwachtklier

Met de nieuwe fluorescentie-camera kleurt de schildwachtklier groen op het scherm, terwijl alle lampen in de operatiekamer nog branden. De schildwachtklier is de lymfeklier vlakbij de tumor, die mogelijk kankercellen bevat.

Zaklamp

De fluorescentie-camera lijkt uiterlijk op een zaklamp. De chirurg of operatieassistent kan deze op het tumorgebied richten en zo duidelijk zien welk weefsel eruit moet. Het apparaat is getest bij patienten met melanomen in het hoofd-halsgebied en peniskanker. "De resultaten waren zo goed dat de camera nu in Europa, Amerika en Australie op de markt is gebracht", vertelt Van Leeuwen. "Chirurgen die de nieuwe camera hebben gebruikt, wilden het niet meer kwijt. Ook andere ziekenhuizen tonen belangstelling. We gaan met meerdere Europese centra nu ook een groter onderzoek opzetten."

Ook bloedvaten in beeld

Het fluorescentie-apparaat, de Photodynemic Eye (PDE-neo II), is geschikt voor alle ingrepen die uitgevoerd worden als een open operatie. De chirurg legt het tumorgebied daarbij bloot en kan het rechtstreeks bekijken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de meeste tumoren in het bekken, hoofd-halsgebied, borsttumoren en melanomen. Het apparaat kan behalve tumoren ook onder meer bloedvaten in beeld brengen.

Het wetenschappelijke artikel over dit onderzoek is verschenen in Annals of Surgical Oncology.