Spraakmakende zaken: advies Raad van State over culturele traditie van het Sinterklaasfeest

In januari van dit jaar bracht de Nederlandse Raad van State een advies uit over een initiatiefwetsvoorstel over de bescherming van de culturele traditie van het Sinterklaasfeest. Tijdens dit debat zullen drie deskundigen het advies plaatsen in de bredere context van het immateriele cultureel erfgoed.

In samenwerking met de Faculteit der Rechtsgeleerdheid

21 juni 2016 17.00 - 18.30

Lezing

In januari van dit jaar bracht de Nederlandse Raad van State een advies uit over een initiatiefwetsvoorstel over de bescherming van de culturele traditie van het Sinterklaasfeest. Tijdens dit debat zullen drie deskundigen het advies plaatsen in de bredere context van het immateriele cultureel erfgoed. Wat is immaterieel erfgoed en wie bepaalt dat? Hoe kan bescherming van cultureel erfgoed samengaan met het dynamische karakter ervan? Met Andree van Es, Marc Jacobs en Gerard Rooijakkers.

De Raad doet in het advies een aantal interessante uitspraken over het dynamische karakter van tradities en de rol van de overheid bij het bepalen van de inhoud van culturele evenementen. Doel van het initiatiefwetsvoorstel was het bevriezen van het Sinterklaasfeest als bijzondere culturele traditie en deze daarmee te vrijwaren van verandering. De Raad van State wijst erop dat het niet de rol van de overheid is om te bepalen hoe het gevolg van Sinterklaas eruit moet zien. De overheid moet zorgen voor de openbare orde en veiligheid bij culturele evenementen en manifestaties, maar zich niet bemoeien met de inhoud van die evenementen; dat is de vrijheid van burgers. Het bevriezen van volkstradities past bovendien niet bij het dynamische en levende karakter van dergelijke tradities. "Als de maatschappij verandert, veranderen zij mee", aldus de Raad.

Bovendien legt de Raad een link met vrijheid van meningsuiting De Raad vindt dat het initiatiefwetsvoorstel niet verenigbaar is met de vrijheid van meningsuiting, die beschermd wordt door de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Vanouds vallen evenementen als Sinterklaas, carnaval of het bloemencorso niet onder dit grondrecht, maar door de `Pietencontroverse` heeft de keus voor een Piet met een bepaalde kleur steeds meer de betekenis gekregen van een stellingname en daarmee komt deze onder het bereik van de uitingsvrijheid. De Raad adviseert dan ook om van het initiatiefwetsvoorstel af te zien.

De centrale vragen binnen dit advies worden besproken en de sprekers kijken naar de kwestie van (controversieel) immaterieel erfgoed in het algemeen. Wat zegt het over de rol van de overheid in relatie tot de dynamiek en eventueel controversiele elementen van (immaterieel) cultureel erfgoed? Wat is de rol van de overheid en van gemeenschappen bij het bepalen, beschermen en ontwikkelen van immterieel erfgoed, met name in gevallen dat erfgoed controversiele aspecten heeft?

* Het advies van de Raad van State

Over de sprekers

Andree van Es is in september 2014 voor een periode van vier jaar benoemd tot voorzitter van de Nationale UNESCO Commissie. Van 2010 tot 2014 was Van Es wethouder in Amsterdam voor GroenLinks. Eerder was zij namens de Pacifistisch-Socialistische Partij (PSP) en GroenLinks lid van de Tweede Kamer.

Marc Jacobs is directeur van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed (www.faro.be) en houder van de UNESCO leerstoel voor kritische erfgoedstudies en het borgen van immaterieel cultureel erfgoed aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is sinds 2001 als vertegenwoordiger van Belgie/Vlaanderen betrokken bij het uitwerken, interpreteren en toepassen van de UNESCO Conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed (2003). Hij publiceerde vooral over cultuurgeschiedenis, etnologie en erfgoedbeleid.

Gerard Rooijakkers was lange tijd verbonden als onderzoeker aan het Meertens Instituut (`het Bureau van Voskuil`) van de KNAW in Amsterdam, alwaar hij ook tot 2010 bijzonder hoogleraar Nederlandse etnologie aan de UvA was. Als lid en adviseur van de Raad voor Cultuur was hij onder meer betrokken bij adviezen inzake immaterieel erfgoed.

Yvonne Donders (moderator) is Hoogleraar Internationale Mensenrechten en Culturele Diversiteit en Hoofd van de afdeling Internationaal en Europees Recht van de Rechtenfaculteit van de UvA. Zij was hiervoor werkzaam bij de Afdeling Mensenrechten van UNESCO in Parijs. Donders is o.a. lid van de Nationale UNESCO Commissie, lid van de Mensenrechtencommissie van de Adviesraad Internationale Vraagstukken en voorzitter van de Adviescommissie Shelter City.

Spraakmakende zaken

Dit is de eerste bijeenkomst in een nieuwe serie `Spraakmakende Zaken` waarin deskundigen uit de Faculteit der Rechtsgeleerdheid een belangrijk, interessant en/of opvallend arrest bespreken.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via (spui25@uva.nl) | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Zie het origineel.

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam

+31 (0)20 525 8142

Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door Spui25