Gevaarlijk gedrag


Gevaarlijk gedrag

Laatste update:
22-06-2016 | 11:42

Haarlem - Een nepvuurwapen, het lijkt zo onschuldig. Uit de loop komen alleen maar plastic balletjes. En toch kan er door zo'n neppistool een levensgevaarlijke situatie ontstaan.

Op dinsdagavond omstreeks 20.00 uur kreeg de politie melding dat op het Junoplantsoen drie jongeren stonden: twee jongens en een meisje. Een van hen had een vuurwapen bij zich. De jongen zou het wapen zelfs doorladen.

De politie ging ter plaatse en zag net dat een van de jongens op een scooter stapte en weg wilde rijden. Omdat het om een mogelijk vuurwapengevaarlijke verdachte ging, trok een politieman zijn wapen en hield de verdachte onder schot. De tweede jongen ging er vandoor, maar kon verderop worden
aangehouden. Het meisje werd niet meer aangetroffen.

De jongen op de scooter, een 15-jarige Haarlemmer, bleek een wapen bij zich te hebben. Het ging hierbij echter om een balletjespistool. Het wapen is echter verboden in Nederlands omdat het teveel op een echt wapen lijkt. De politie nam het wapen in beslag. De jongen werd aangehouden.

Gelukkig is dit incident goed afgelopen, maar stel je voor dat de verdachte plotseling geschrokken het wapen tevoorschijn haalt. De politie zal dan ik een fractie van een seconde moeten beoordelen of het om een echt of een namaakpistool gaat, of het om een echte dreiging gaat of om een
ongevaarlijke situatie. Als mensen op straat zo om blijven gaan met namaak vuurwapens, dan kunnen we er op wachten tot het een keer verkeerd afloopt.

2016138304