Individuele behandeling van diabetes en hart- en vaatziekten

24jun2016

16.30

Max Nieuwdorp. Fotograaf: Dirk Gillissen

Individuele behandeling van diabetes en hart- en vaatziekten

Geneeskunde

24jun2016 16.30

Oratie

Grote vooruitgang in ontwikkeling van diagnostiek maakt het mogelijk om op persoonsniveau een gedetailleerd beeld van ziekte en gezondheid te verkrijgen en dit te vertalen naar een individuele behandeling van diabetes en hart- en vaatziekten. Dit stellen Max Nieuwdorp en Bert Groen in hun dubbeloratie.

Het aantal mensen met obesitas neemt de laatste tien jaar exponentieel toe in de westerse wereld. Obesitas veroorzaakt bij een gestaag stijgend percentage mensen diabetes en - waarschijnlijk daaraan gepaard - hart en vaatziekten. De onderliggende oorzaak is daarmee volgens Nieuwdorp en Groen duidelijk: een verstoorde balans tussen energieopname en -verbruik. Waarom echter slechts een deel van de mensen met obesitas een metabole ziekte ontwikkelt is minder duidelijk. De razendsnelle technologische ontwikkelingen in genetisch onderzoek en het onderzoek naar eiwitten en metabolieten komen volgens Groen en Nieuwdorp hierbij goed van pas. De vooruitgang in deze zogenoemde `omics'-technieken maken het mogelijk zieke en gezonde mensen tot op moleculair niveau van elkaar te onderscheiden.

Groen, Bert, hoogleraar AMC, Systems Biology and Medicine

Bert Groen. Fotograaf: Dirk Gillissen

Zo wordt duidelijk welke invloed de interactie tussen genen en omgeving heeft op gezondheid. Groen en Nieuwdorp stellen dat onderzoek naar juist dit persoonsafhankelijke aspect belangrijke informatie zal opleveren voor succesvolle personalized medicine-behandeling van diabetes en hart- en vaatziekten. Door bio-informatische integratie van darmbacteriesamenstelling en onderzoek naar genen, eiwitten en metabolieten moet het mogelijk zijn om ieder individu op een optimale manier voor deze ziekten te kunnen behandelen.

Dhr. prof. dr. M. Nieuwdorp, hoogleraar Inwendige geneeskunde, en prof. dr. A.K. Groen, hoogleraar Systems Biology and Medicine: Suiker in beweging; van groep naar individu.

Locatie

* Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting