Uitkomst onderzoek: een landelijk loket voor mijnbouwschade

Er komt een centraal informatie- en meldpunt waar Nederlanders geholpen worden als ze het vermoeden hebben dat er door mijnbouwactiviteiten zoals gas-, olie- of zoutwinning schade is ontstaan aan hun woning of bedrijf.

Bij het landelijk loket mijnbouwsschade ontvangen burgers en ondernemers begrijpelijke informatie over mijnbouwactiviteiten. Ook worden ze in contact gebracht met de juiste instantie, zodat bepaald kan worden wat precies de oorzaak van de schade is. Bij het loket wordt daarnaast de voortgang van het afhandelen van de klacht bewaakt. Een dergelijk loket bestaat al in Groningen, maar komt er nu ook voor heel Nederland.

Er wordt in Nederland op toegezien dat gas- en oliewinning veilig plaatsvindt. Soms ontstaat er bij mijnbouwactiviteiten echter schade aan gebouwen. Schade die ontstaat door gas- of oliewinning moet worden vergoed. Omdat niet altijd direct duidelijk is wat de oorzaak van de schade is en wie hiervoor verantwoordelijk is, komt er nu een loket. Op die manier wordt voorkomen dat burgers en ondernemers door de verschillende instanties van het kastje naar de muur worden gestuurd en wordt in de gaten gehouden dat mensen snel worden geholpen.

Bij het loket zullen verschillende casemanagers aan de slag gaan. Het is de planning dat het landelijk loket mijnbouwschade vanaf 1 januari start. Het loket zal worden bemand door medewerkers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Download 'Uitkomst onderzoek: een landelijk loket voor mijnbouwschade'

Word document | 67 kB

Zie het origineel.

Kamerstuk | 24-06-2016

Verantwoordelijk

* Ministerie van Economische Zaken