Waddenzee 7 jaar Werelderfgoed | Rijkswaterstaat

Waddenzee 7 jaar Werelderfgoed

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 24 juni 2016- Laatste update: 24 juni 2016 13:37 uur

Zaterdag 26 juni is de Nederlandse Waddenzee al weer 7 jaar een officieel Unesco Werelderfgoed! De Waddenvereniging organiseert voor het eerst de Dag van het Wad samen met Programma Rijke Waddenzee waar Rijkswaterstaat in is vertegenwoordigd.

Rijkswaterstaat draagt haar steentje bij aan het behoud van dit unieke Werelderfgoed door de eilanden te beschermen tegen hoogwater. Met het aanbrengen van zandsuppleties zorgen we er voor dat de Waddeneilanden geen land verliezen aan de zee. Zonder de bufferende werking van de Waddeneilanden zou de Waddenzee al snel verdwijnen en de Friese en Groningse kust nog meer last krijgen van stormvloed. Met de nieuwste inzichten in de klimaatverandering geeft dit een veilig gevoel.

Onbewoonde Rottums

Het beheer en behoud van dit schitterende gebied doen we met veel plezier. Al was het alleen maar, omdat er veel natuur voorkomt zoals de onbewoonde Rottums waar Rijkswaterstaat als kustbeheerder de natuur de vrije loop laat. Vanuit onze verantwoordelijk voor de waterkwaliteit op de Wadden grijpen we in als er sprake is van verontreiniging. Daarnaast zorgen we door het beheer van de vaargeulen en verkeersbegeleiding van de scheepvaart dat eilanden bereikbaar zijn. Door het onderhouden van de vaargeulen naar de eilanden en naar de havens is het Wad pas echt te beleven op de eilanden en kunnen de havens en de bedrijven floreren. Maar we werken ook samen met anderen in dit mooie gebied. Zo helpt Rijkswaterstaat Natuurmonumenten bij het herstel van Griend, werken we aan kwelders of pakken we uitdagingen gezamenlijk op. Want dat is de Waddenzee meer dan waard!

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de Dag van het Wad op de websites Rijke Waddenzee of de Waddenzee.