Vernieuwing Part-time MSc in Management

"Onze studenten gaan voor de ontwikkeling van de groep als geheel"

Op dit moment is alweer de 20e lichting van Nyenrodes Part-time Master of Science in Management-programma aan de gang. In september 2016 begon Maren Smulders als directeur van het programma. Zij vertelt over de inhoudelijke vernieuwing die de Part-time MSc (PTMSc) doormaakt.

Maren Smulders: "Het soort studenten dat wij met ons programma aantrekken, kiest heel bewust voor Nyenrode. Zij zijn ondernemend, willen er echt voor gaan en zien de voordelen ervan in om onderdeel te zijn van het Nyenrode-netwerk. Naast het inhoudelijke programma vinden we op Nyenrode ook aandacht voor persoonlijke ontwikkeling essentieel."

"Bij mijn aantreden kreeg ik vanuit het College van Bestuur met mijn team een dubbele opdracht mee. Enerzijds moesten we gaan zorgen voor verdere academische uitbouw van het programma en tegelijkertijd willen we met onze Part-time MSc in Management nog beter aansluiten bij de wensen uit de markt."

Meer marktconform

"De masterfase telde in totaal ruim 80 ECTS (studiepunten), terwijl alle andere universiteiten die na ons met een bedrijfskundemaster zijn gekomen, met 60 ECTS een veel korter programma hebben ingericht. Wij hebben besloten om de masterfase nu terug te brengen naar 62 ECTS."

"Bij het nieuwe curriculum hebben we de eindtermen van accreditatieorgaan NVAO als uitgangspunt genomen, samen met de waarden Leadership, Entrepreneurship & Stewardship van de universiteit. Ons Part-time MSc in Management-programma wordt nu twee jaar en drie maanden, inclusief de premaster en de scriptie."

"We hebben gemerkt dat de opleiding, die twee jaar en acht maanden duurde, als lang werd ervaren. In de markt werd dat al gauw gezien als drie jaar. Na de vernieuwing van het programma blijven we nog steeds de zwaarste opleiding in Nederland onder de bedrijfskundemasters. Dat is een bewuste keuze. Bij ons gaat het namelijk niet alleen om het academische programma, maar ook om persoonlijke ontwikkeling en groepsvorming. Daar is tijd voor nodig."

Vorming

"Nyenrode onderscheidt zich ten opzichte van andere universiteiten vooral door de aandacht voor persoonlijke vorming. Een voorbeeld daarvan is het vak Leadership. Verder krijgen onze studenten coaching en intervisie. Bovendien kunnen mensen die tijdens hun studie gaan nadenken over een eventuele nieuwe carrierestap, gebruik maken van de diensten van onze afdeling Career & Personal Development."

"Onze studenten hebben niet alleen hun eigen ontwikkeling hoog in het vaandel staan, maar willen ook gaan voor de ontwikkeling van de groep als geheel. Als je alleen een titel voor jezelf wilt halen, kun je waarschijnlijk beter bij een andere universiteit terecht."

Workshops en keuzevakken

"Binnen het nieuwe curriculum is ook meer ruimte voor actuele thema's. Hiervoor organiseren we specifieke workshops. Omdat het gaat om onderwerpen die dan spelen, willen we die workshops nu nog niet concreet invullen. We gaan ook twee `a drie keuzevakken invoeren, zoals bijvoorbeeld Ondernemerschap en Sustainability."

Drive en groepsgevoel

"Door op vrijdagavond en zaterdagochtend naar Nyenrode te komen om te studeren - naast je fulltime baan en evt. een gezin - laat je zien dat je echt een drive hebt. Groepsgevoel en samen de studie doorlopen behoren bij de belangrijkste factoren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Vrijdagavond drinkt bijna iedereen na de colleges nog even een drankje in de bar. Dat zorgt voor een band. Ook organiseren onze studenten op zaterdagochtend een Fit For College Bootcamp. Het is dus meer dan alleen een studie. Daarin verschillen we echt van andere universiteiten."

Onderzoekstracks

"Bij de vernieuwing van het programma was een van onze belangrijkste doelen om de opleiding breed te houden. We willen dan ook niet dat studenten zich te vroeg moeten specialiseren. Tegelijkertijd gaan we bij de volgende lichting de academische leerlijn verstevigen door aan het eind van de masteropleiding, als je alle inhoudelijke vakken hebt gehad, drie onderzoekstracks aan te bieden."

"Je kunt dan kiezen voor een van de volgende onderzoeksrichtingen: Strategy & Organizational Behavior, Finance and Governance of Marketing and Operations & Supply Chain Management."

"Tijdens die onderzoekstracks worden de studenten in drie kleine groepen verdeeld. Binnen die tracks wordt vooral ingegaan op de methoden van onderzoek die specifiek voor dat vakgebied relevant zijn. Ook word je als student intensiever begeleid in de richting van je onderzoeksopzet."

Update-programma

"Als je bent afgestudeerd, kun je nog steeds op Nyenrode terecht. Voor onze PTMSc-alumni hebben we een speciaal update-programma samengesteld, met vier keer per jaar een grote spreker. Hierdoor blijft je bedrijfskundige kennis op peil. Daarnaast bieden we ook nog een paar keer per jaar persoonlijke ontwikkelingsworkshops aan. De alumni kunnen dan ook een gast, bijvoorbeeld een collega of hun werkgever, meenemen."

Boilerplate

Meer weten over het part-time MSc in Management programma op Nyenrode? Vraag hier de brochure aan