Provinciale Staten bespreken Voorjaarnota 2016 - Provincie Gelderland


Vinden Provinciale Staten (PS) het nodig om de begroting van 2016 bij te stellen? Dat is de centrale vraag bij de bespreking van de Voorjaarsnota 2016 in de Statenvergadering op 28 en 29 juni 2016.

Kinderen spelen op straat

Eventueel veranderingen in begroting voor 2016

In november 2015 is de begroting voor 2016 vastgesteld. Bij de bespreking van de Voorjaarsnota hebben de Staten de mogelijkheid om eventuele veranderingen aan te brengen. Die veranderingen hebben dan impact op de begroting en het beleid van 2016.

Uitgangspunten voor begroting van 2017

Provinciale Staten besluiten ook over de uitgangspunten voor de begroting van 2017. Die kaders gaan bijvoorbeeld over de indexatie van subsidies en de hoogte van de motorrijtuigenbelasting.

Gedeputeerde Staten (GS) hebben samen met de Voorjaarsnota enkele beleidsuitwerkingen aangeboden aan PS om erover te besluiten, bijvoorbeeld over Leefbaarheid.

Leefbaarheid in de praktijk

In de beleidsuitwerking Leefbaarheid stellen GS aan PS voor om met een leefbaarheidsalliantie te werken vanaf 2017. Ook stellen ze voor om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid in Gelderland te subsidieren. De Staten hebben vragen over de gevolgen voor de maatschappelijke instellingen
die de provincie tot en met 2016 nog financieel ondersteunt en over hoe de regeling in de praktijk uitpakt.

Plussenbeleid roept vragen op

De Staten bespreken ook het pre-concept plussenbeleid. Hiermee stellen GS aan PS voor om niet grondgebonden veehouderijbedrijven uitbreidingsmogelijkheden te geven, als ze bijvoorbeeld op andere gebieden in hun bedrijfsvoering duurzamer worden. Statenleden hebben vragen over de consequenties
die dit beleid heeft voor de gemeentelijke bestemmingsplannen. Ook willen ze van GS weten wat de gevolgen van het plussenbeleid zijn als de nieuwe Omgevingswet gaat gelden, waarschijnlijk in 2019.

Eendracht in Herinneringstoerisme

De Staten bespreken verder het onderwerp Versterking Herinneringstoerisme. GS stellen voor om het herinneringstoerisme over de Tweede Wereldoorlog in Gelderland gecooerdineerd aan te pakken. Door samen te werken en in samenhang het onderwerp onder de aandacht te brengen, krijgt het Gelderse
herinneringstoerisme meer zichtbaarheid.

Stadhuis van Arnhem

Deze laatste Provinciale Statenvergadering voor het zomerreces is op 28 juni vanaf 18:00 uur en op 29 juni vanaf 10:00 uur. De Staten vergaderen beide data in het stadhuis van Arnhem. Bekijk hier de volledige agenda van de Statenvergadering van juni.

U kunt ook live meekijken via Statenlive.

Gepubliceerd op: maandag 27 juni 2016