Raad op afstand door ambtelijk fuseren


DEN HAAG - De gemeenteraad komt meer op afstand te staan als gemeenten delen van hun organisaties tot een intergemeentelijke dienst fuseren. Dit leidt bovendien niet per se tot betere dienstverlening, lagere kosten en minder kwetsbaarheid. Laurens Zwaan van de Erasmus Universiteit Rotterdam
concludeert dit in zijn proefschrift waarvoor hij drie intergemeentelijke sociale diensten onderzocht.

`'De gemeenteraad verliest bij fusie haar greep op het beleidsveld dat door de dienst wordt uitgevoerd. De raad komt meer op afstand te staan en heeft moeite haar rol ten aanzien van het samenwerkingsverband in te vullen. De raad zou juist extra alert moeten zijn bij een dienst die bestuurlijk
verder op afstand staat. De gemeenteraad heeft daartoe meer mogelijkheden dan raadsleden denken'', stelt Zwaan. De gemeente blijft bovendien eigenaar bij een fusie, want het is de eigen dienst.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 27 juni 2016.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!