Conferentie over gemeentefinancien met Zuid-Hollandse wethouders


Wethouders financien en grondzaken van de Zuid-Hollandse gemeenten namen deel aan een conferentie over gemeentefinancien. De conferentie was in samenwerking met de Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten (VZHG) en de provincie georganiseerd.

Gedeputeerde Van der Sande: "Ik vind het erg mooi dat we vandaag als vakbroeders en -zusters bij elkaar zijn om elkaar te informeren en te inspireren. Uiteindelijk streven we hetzelfde doel na: Een robuuste en transparante financiele begroting."

Inzoomen op het BBV en verbonden partijen

Peter Verheij (wethouder gemeente Alblasserdam en vice-voorzitter van de commissie Financien bij VNG) verzorgde de eerste sessie over de vernieuwing van het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV). Dit ging over de financiele kengetallen en de verscherpte verslagleggingsregels voor de
grondexploitatie.

In de tweede deelsessie 'Sturing op de verbonden partijen' presenteerde Rein-Aart van Vugt (Deloitte) de uitkomsten van het onderzoek naar de verbonden partijen in onze gemeenten. De provincie heeft Deloitte begin dit jaar opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de verbonden partijen.

Het aantal verbonden partijen in Zuid-Holland neemt toe. Door de toename maken de verbonden partijen een steeds groter deel uit van de begrotingen van gemeenten. Hoe geef je als college de raad die informatie zodat de raad haar verantwoordelijkheid kan pakken? Hoe zorg je ervoor dat de
informatie vindbaar, begrijpbaar en bruikbaar is?

Financiele informatie gemeenten inzichtelijk en toegankelijk

Aan het eind van de conferentie presenteerde gedeputeerde Van der Sande financiele informatie van de Zuid-Hollandse gemeenten op het portaal de Staat van Zuid-Holland. Dit is het portaal van de provincie Zuid-Holland waarop de statistische informatie, cijfers en kaarten is opgenomen.
Op het portaal zijn 5 dashboards te vinden met informatie over kengetallen, weerstandsvermogen, woonlastendruk, exploitatieresultaat en verbonden partijen van alle Zuid-Hollandse gemeenten.

Door transparantie in het handelen biedt de provincie een ieder de mogelijkheid kritisch mee te kijken. "Om gelijkwaardig te kunnen samenwerken moeten we zoveel mogelijk over dezelfde informatie beschikken. Data waarmee we werken moeten we beschikbaar stellen. Het is een vorm van
verantwoording en van elkaar leren", aldus gedeputeerde Van der Sande.