Welcome to the Anthropocene | Debate philosophers Peter Sloterdijk and Bernard Stiegler (Lezing) - Radboud Universiteit

maandag 27 juni 2016

Tijd 19:30 tot 21:00

Locatie De Vereeniging, Keizer Karelplein 2d, Nijmegen

Organisator(s) Radboud Reflects i.s.m. FFTR, ISIS, Radboud Hounours Academy en Nootechnics collective

Spreker Filosofen Peter Sloterdijk en Bernard Stiegler

Beschrijving

sloterdijk-sitegler-baseline

afbeelding: Tilman Harpe

Inschrijven

This debate is in English

We leven niet langer in het Holoceen. Welkom in het Antropoceen! In dit nieuwe tijdperk is voor het eerst in de geschiedenis niet de natuur, maar de mens de grootste geologische factor.

Sinds de industriele revolutie heeft de mens de planeet in nieuw vaarwater gestort. Met het op grote schaal opdiepen en opstoken van onder meer olie en kolen heeft de technologie een vlucht genomen die zijn weerga niet kent. Maar dit heeft ons niet alleen vooruitgang gebracht. Nu de klimaatverandering doorzet en het plastic afval zich ophoopt, begint pas goed tot ons door te dringen wat de gevolgen zijn voor onze planeet.

Wat betekent het om te leven in het Antropoceen? Wat gaat deze man-made periode ons brengen? Voor welke problemen komen we te staan? En hoe vinden we er een oplossing voor?

Deze grote vragen worden besproken door twee grote denkers: de Duitse filosoof Peter Sloterdijk en de Franse filosoof Bernard Stiegler. Wat is hun diagnose van onze huidige antropocentrische conditie? En wat zijn hun speculaties voor een toekomst van een immer globaliserende en industrialiserende mensheid op een eindige en fragiele planeet?

Programmamaker en filosoof Lisa Doeland leidt het debat.

Op donderdag 16 juni 2016 geeft filosoof Pieter Lemmens een college over het Antropoceen, Sloterdijk & Stiegler. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

youtube

Dit is een samenwerking met de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen, Institute for Science, Innovation and Society, Radboud Honours Academy en Nootechnics collective.

Deelname

Deelname kost EUR 10,- | Alumnipashouders van de RU EUR 9,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders EUR 5,- | Honoursstudenten gratis

Inschrijven

Delen

* Delen op Facebook * Delen op Google+ * Delen op LinkedIn * Delen op Twitter

Over de spreker(s)

Sloterdijk, Peter

Peter Sloterdijk is een Duitse cultuurfilosoof. Hij brak in 1983 door met Kritiek van de cynische rede. Later verscheen van zijn hand onder meer de Sferen-trilogie. In zijn laatste boek Was geschah im 20. Jahrhundert? - Unterwegs zu einer Kritik der extremistischen Vernunft onderzoekt hij de gevolgen van onze "extremistische rede" die voor ruimteschip aarde. Nu ons bestaan hier op aarde tot problemen begint te leiden, zijn we volledig verantwoordelijk geworden voor wat er gebeurt op onze planeet. Hoe deze last te dragen?

Stiegler, Bernard

Bernard Stiegler is een Franse filosoof en publicist. Hij baarde opzien met zijn driedelige La technique et le temps, waarvan het eerste deel in 1994 verscheen, en publiceerde later het eveneens driedelige Mecreance et Discredit. Binnenkort verschijnt Dans la disruption: Comment ne pas devenir fou?, waarin Stiegler de waanzin onderzoekt die het Antropoceen met zich meebrengt en onder meer in dialoog gaat met Peter Sloterdijk.