Rijksmuseum lanceert eigen kookboek

27 juni 2016 - 10:04

Het Rijksmuseum lanceert vandaag een kookboek waarbij vijftig typisch Nederlandse ingredienten, van aardappel tot zeewier, de basis zijn voor 130 gerechten. Naast verhalen en traditionele recepten laten vijftig topchefs en meesterpatissiers uit het hele land zich inspireren tot een eigen recept. Negenhonderd afbeeldingen uit de collectie van het Rijksmuseum zorgen voor een kleurrijke culinair-historische context.

Het ABC van de Nederlandse keuken in 130 recepten en 900 afbeeldingen

Traditionele en moderne recepten

kookboek Op initiatief van Wim Pijbes stelde Jonah Freud, culinair journaliste en eigenaar van De Kookboekenhandel in Amsterdam, het Rijksmuseum kookboek samen. Bij vijftig ingredienten die de Nederlandse keuken definieren verzamelde zij een origineel en een modern gerecht. Zij nodigde vijftig Nederlandse koks en patissiers uit een eigen recept te vervaardigen, geinspireerd op een van de ingredienten. Onder hen bekenden als Robert Kranenborg en Jonnie Boer, maar ook jonge aanstormende chefs als Jim de Jong en Benny Blisto. RIJKS(R) chef Joris Bijdendijk koos voor een visrecept op basis van harder.

Culinaire historie in beeld

Irma Boom ontwierp het kookboek. Zij liet het op een door haar samengesteld papiersoort drukken dat doet denken aan bakpapier. Voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum die getuigen van Nederlands rijke culinaire historie en de vooraanstaande rol van eten en drinken in de kunst, vormen de basis voor de ruim 900 afbeeldingen. Van fruit, zuivel en vis op stillevens tot bestek, serviesstukken en keukens uit de beroemde poppenhuizen; zo trekt de canon van de Nederlandse keuken voorbij en laat zowel de culinaire als ook de kunstliefhebber op een verrassende manier kijken naar gerechten die hij al jaren kent.

Rijksmuseum kookboek | Juni 2016

Auteur: Jonah Freud | Vormgeving: Irma Boom Office |

Redactie: Marieke de Jong (Rijksmuseum) |

M.m.v. 50 Nederlandse chefs en patissiers

Uitgave van het Rijksmuseum in samenwerking met uitgeverij De Kookboekhandel

130 recepten, 900 afbeeldingen, papier IBO ONE 60 grams

ISBN: 97890825543704

Verkoopprijs: EUR 45

In september 2016 verschijnt de Engelstalige uitgave