Claire Stevenson wint ABC Creatieve Geest Prijs 2016

Claire Stevenson wint ABC Creatieve Geest Prijs 2016

27 juni 2016

Methodoloog Claire Stevenson is de winnaar van de ABC Creatieve Geest Prijs 2016. Zij ontving de prijs uit handen van Freek de Jonge tijdens de jaarlijkse Brain Day van Amsterdam Brain and Cognition (ABC) van de UvA.

Stevenson is werkzaam bij de programmagroep Psychologische Methodenleer van de UvA en het Instituut Psychologie, Methodologie & Statistiek van de Universiteit Leiden. Ze krijgt de Creatieve Geest Prijs voor haar onderzoeksvoorstel `Mathematical models of the creative process'.

Wiskundig model van creativiteit

Vaak wordt wiskunde beschouwd als de antithese van creativiteit. Stevenson gaat er in haar voorstel van uit dat wiskundige modellen juist inzicht kunnen geven in het creatieve proces. Ze gaat modellen die gewoonlijk gebruikt worden om te omschrijven hoe menselijk keuzegedrag plaatsvindt of hoe dieren voedsel zoeken, gebruiken om te beschrijven hoe mensen creatieve ideeen bedenken. Stevenson past de modellen toe op twee taken: het verzinnen van metaforen en het bedenken van originele toepassingen voor dagelijkse voorwerpen, bijvoorbeeld een lepel. Met de theoretische basis die Stevenson legt, ontstaan nieuwe mogelijkheden voor het onderzoeken van creativiteit in het brein.

Over de Creatieve Geest Prijs

De Creatieve Geest Prijs is een initiatief van de Freek en Hella de Jonge Stichting, en wordt jaarlijks toegekend aan een jonge wetenschapper met een origineel en sprankelend idee voor onderzoek naar creativiteit, cognitie en/of de werking van de hersenen. De winnaar krijgt de kans om zijn of haar onderzoeksplan uit te voeren bij UvA-onderzoekscentrum Amsterdam Brain & Cognition (ABC). De winnaar ontvangt EUR 10.000 om het voorstel nader uit te werken en krijgt de kans het onderzoeksplan uit te voeren in het kader van het ABC Talentprogramma.

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting