Weer lichte stijging waterstand Rijn | Rijkswaterstaat

Weer lichte stijging waterstand Rijn

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 27 juni 2016- Laatste update: 27 juni 2016 11:12 uur

De waterstand van de Rijn stijgt weer. Vanochtend is opnieuw een waterstand van NAP +12 m bereikt. Als gevolg van de gestegen waterstanden kunnen de lagere uiterwaarden langs de Rijn, de Waal, de Lek en de IJssel opnieuw onderlopen.

Verwachting

Nadat de waterstand bij Lobith vanaf woensdag 22 juni een dalende trend had ingezet en op zaterdag 25 juni weer onder NAP +12 m was gekomen, is deze als gevolg van onverwacht veel neerslag in het Duitse deel van het stroomgebied vanaf zondag 26 juni weer langzaam opgelopen. Vanochtend is opnieuw een waterstand van NAP +12 meter bereikt. Deze stijging zal zich tot morgenmiddag (28 juni) voortzetten, waarbij op dit moment een maximale stand van ca. NAP + 12,25 m wordt verwacht. Naar verwachting zakt de Rijn bij Lobith donderdag weer onder de 12 m.

Maatregelen

Rijkswaterstaat heeft begin mei de stuwen in de Nederrijn en Lek geopend. De stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein blijven ook de komende periode nog open om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten. Pas wanneer de waterstand bij Lobith verder zakt kunnen de stuwen weer dicht. Snelle afvoer richting zee is dan niet meer nodig. Rijkswaterstaat blijft belanghebbenden (zoals waterschappen) informeren over de actuele waterstanden en verwachtingen.