Gemeente gaat op verzoek CDA zelf boetes innen

27 juni 2016

Den Haag gaat de boetes die gemeentelijke handhavers uitschrijven volgend jaar zelf innen. CDA-fractievoorzitter Danielle Koster vroeg hier vorig jaar tijdens het debat over de leefbaarheid in onze stad om.

Foto: denhaagFM Foto: denhaagFM

Koster: `'Het CDA vindt het oneerlijk dat de gemeente tijd, energie en geld stopt in het handhaven van veel regels maar de opbrengsten van de boetes moet afgedragen aan het Rijk.'' De wethouder omarmde het idee van Koster en beloofde in samenwerking met andere gemeenten te kijken naar een alternatief systeem van eigen boetes, zodat de opbrengst van de boetes niet naar het Rijk hoeft. Het college presenteert nu een voorstel.

Nieuwe regeling

Vanaf 1 januari verloopt de afrekening niet meer via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), maar via de gemeente. Den Haag is samen met Amsterdam de eerste gemeente die deze stap zet. Tot nu toe verdwijnt de opbrengst van de boetes in de schatkist van het Rijk. Daar krijgen gemeenten per boete 25 tot 40 euro voor terug. Die regeling is vorig jaar afgeschaft als bezuinigingsmaatregel. Den Haag gaat nu zelf de hoogte van boetes bepalen en innen. Den Haag mag dan ook zelf bepalen wat ze met de opbrengst van de geinde boetes gaat doen. `'Wat het CDA betreft geven we het boete-geld uit aan het verbeteren van de leefbaarheid van onze stad'' aldus Koster.