IPO vraagt aandacht veranderende positie Statenleden

IPO vraagt aandacht veranderende positie Statenleden

27 juni 2016

In navolging van het in juni gepresenteerde actieplan ondersteuning raadsleden, willen de provincies graag samen met het ministerie van BZK een soortgelijk plan voor Statenleden opstellen.

Ook voor Statenleden geldt dat de invulling van het ambt anno 2016 sterk is veranderd. Er komt steeds meer verantwoordelijkheid en tijd bij kijken. Terwijl de meeste van hen het Statenlidmaatschap naast hun reguliere baan doen.

In juni lanceerde het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de beroepsverenigingen van raadsleden (Raadslid.nu) en griffiers (Vereniging van Griffiers) het actieplan ondersteuning raadsleden, met daarin een aantal acties die de positie van raadsleden kunnen verbeteren en versterken. Het IPO heeft via een brief aan minister Plasterk laten weten dat zij ook graag in samenwerking met het ministerie een soortgelijk plan wil opstellen voor statenleden, waarin onder andere aandacht is voor de professionalisering van de decentrale volksvertegenwoordigers, de wijze waarop zij zich kunnen organiseren en de mogelijkheden voor een digitaal leerplatform.

Minister Plasterk meldde tijdens het VNG-congres in juni 2016 ook dat hij zich hard wil maken voor een hogere vergoeding voor raadsleden. `We moeten erkennen dat raadsleden meer uren maken dan de wetgever ooit heeft bedacht. Daarover gaan we in overleg', sprak Plasterk de congresgangers toe. Hij kondigde een onderzoek aan naar de vergoeding voor raadsleden. Het IPO vraagt de minister om daarbij ook bij dat onderzoek ook de vergoeding voor Statenleden te betrekken. Ter vergelijking: de vergoeding voor een statenlid is lager dan die een raadslid krijgt in een gemeente met 40.001 - 60.000 inwoners. Statenleden gaan vaak minder werken of nemen verlof op voor het bijwonen van staten- en commissievergaderingen die overdag plaatsvinden. Ook veel andere verplichtingen die voortvloeien uit het statenlidmaatschap zijn vaak overdag.