Albanese migranten verspreiden zich over Europa

TV | ma 27 jun 2016

Verslag Simone Timmer

Redactie Rianne van Vuren

Op een klif in Dieppe, in het Franse Bretagne, kamperen 150 Albanezen. Enkele weken geleden spoelden hun tentjes weg door hevige regenval. Artsen zonder Grenzen zorgde voor nieuwe, stevigere tenten.

De meesten proberen al maanden om op een of andere manier met de ferry mee het Kanaal over te komen naar Engeland. Volgens hen zijn het er zeventig al gelukt in de afgelopen maanden.

Arme Albanezen die naar Engeland willen reizen gaan liever via Bretagne. Via Nederland kost duizenden ponden.https://t.co/CArHKSXcKU

-- EenVandaag (@eenvandaag) June 27, 2016

Er zijn veel Albanese migranten in Europa. Het aantal asielaanvragen van Albanezen in Europese landen is de afgelopen jaren geexplodeerd tot bijna 70.000 in 2015. Al krijgt bijna geen enkele Albanees een verblijfsvergunning in een Europees land. Daarom zijn er ook een heel aantal die geen asiel aanvragen, maar door willen reizen naar Groot-Brittannie, omdat het daar makkelijker leven is in de illegaliteit.

De Albanezen die wachten op een kans om over te steken zitten niet alleen in Dieppe, maar bijvoorbeeld ook in de 'jungle van Calais'. En een aantal probeert het via Nederland. Van de 580 migranten die dit jaar in Nederlandse havens werden aangetroffen en op doorreis waren naar Engeland, was de helft Albanees.

Vanavond in EenVandaag: waarom willen al die Albanezen zo graag naar Engeland? We spreken met de Albanese migranten zelf en met Lulzim Basha. Hij is fractievoorzitter van DPA, de belangrijkste oppositiepartij in Albanie. Volgens hem zijn de georganiseerde misdaad en corruptie de belangrijkste reden waarom Albanezen zo massaal hun land willen verlaten.

In de studio spreken we met woordvoerder Renee Reijers van Transport en Logistiek Nederland (TLN). De TLN-aangesloten transporteurs ondervinden de gevolgen van de vele migranten, waaronder Albanezen die naar Engeland proberen te komen vanuit Frankrijk, Belgie en Nederland.

EenVandaag was afgelopen weekend in Calais en maakte een reportage over mensensmokkelaars die migranten het Kanaal over brengen naar Engeland:

IFrame

Lees daarnaast ook de longread over Didier Corfec, die twee keer migranten hielp om over te steken. Hij geeft een opsomming van de incidenten in de afgelopen maanden op het Kanaal.